Güncelleme Tarihi:
Başkent’te, otellerin doluluk oranlarındaki düşüş nedeniyle zor günler geçiren otelciler, umutlarını salon organizasyonlarına bağladıklarını açıkladı. Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman, normal şartlarda konaklamalı yerli ve yabancı turist çekmekte zorluk yaşayan Ankaralı otelcilerin, turizm sektöründeki kriz nedeniyle bugünlerde daha da kötü günler geçirdiğini söyledi. Başkent’teki otellerin doluluk oranının yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken ATİD Başkanı Akman, otellerin doluluk oranının arttırmaya yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:
OTELCİ ODALARDAN UMUDUNU KESTİ
“Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışında düzenlenen fuarlara katılarak kentin ve konaklama tesislerinin reklamını yapmaya gayret ediyoruz. Turizm acenteleri başta olmak üzere yerli ve yabancı sektör temsilcileriyle yoğun bir görüşme trafiği içerisindeyiz. Bir yandan da oteller kendi içlerinde gelirleri arttırmaya dönük organizasyonlar gerçekleştiriyor. Doğrusu otelciler odalardan umudunu kesmiş ve salonlarından para kazanmanın yollarını arar hale gelmiştir.
Özellikle Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmek için Ramazan konseptli programlar hazırlayan otelcilerimiz, en azından önceki yıllarda yaz aylarında ölü geçen sezonu biraz olsun canlandırmak istiyor. Elbette bunlar geçici çözümler. Turizm işletmelerinin ayakta kalabilmesi için otellerin doluluk oranının ve turizme dönük etkinliklerin arttırılması gerekiyor. Biz Ankaralı otelciler olarak kamu kurum ve kuruluşlarından, sektörümüzü desteklemek adına toplantılarını ve konaklamalarını misafirhanelerinde değil Ankara’daki otellerimizde gerçekleştirmelerini istiyoruz.”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ise ATO olarak kongre bürosu kurduklarını ve bu kapsamda kongrelerin Başkent’te yapılmasıyla otellere de katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Bezci, “Türkiye’de ilk defa oda olarak kongre bürosunu kurduk. Bayağı yoğun kongreler alıyoruz. ATO’nun kongre merkezi Türkiye’nin değil Avrupa’nin ilk üçünde. Buraya hem yurt içinden hem de yurtdışından kongreler geliyor. Biz bu anlamda otelcilerimize ve turizme destek veriyoruz. Otelciler komitemiz de var. Otelciler komitemiz hangi desteği isterse veriyoruz. Yurt dışı fuarlarına götürerek Ankara’nın ve otellerin tanıtımını yapıyoruz. Eğer Ankara’da uluslararası bir iki tane büyük fuar daha alırsak otellerimizin kapasitesi tam dolar” diye konuştu.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı Orta Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Kılıçarslan Karapıçak da Başkent’te otel sayısının fazla olmasına rağmen kongre ve diğer organizasyonlar için büyük alanlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Karapıçak şunları kaydetti: “Odalardaki doluluğun yanında organizasyonlarda da düşüş var. Konaklama oluyor ama arzu edilen seviyede değil, yüzde 30-40 gibi bir daralma var. 2006 yılında ekonomistler Avrupa’daki Başkentler arasında doluluk oranı en yüksek olan başkentin Ankara olduğunu söylediler. Bu yayınlandıktan sonra her önüne gelen otel açmaya başladı. Doluluk oranına göre açtılar ama karşlığını yapmamış oldular. Büyük kongreler, çalıştaylar yapılmayınca oteller boş kaldı. Otelciler açıklama yapıyorlar ama ortak akıl olarak da toplantılar yapılarak hareket edilmeli.”