Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın merkeze 160 kilometre uzaklıktaki ilçesi Nallıhan, bozulmamış kültürel yapısı ve doğal alanlarıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Tarihi İpek Yolu üzerindeki ilçe, eşsiz güzellikleriyle misafirlerini kucaklıyor. İlçede en çok ziyaret edilen yerlerin başında ise Nallıhan Kuş Cenneti geliyor. 1993 yılında koruma statüsüne kavuşan Nallıhan Kuş Cenneti’nde 179 kuş türü yaşıyor. Gökkuşağını andıran rengarenk tepelere ve sulak alanlara sahip Sarıyar Barajı’nın su toplama havzasındaki bu bölge, özellikle doğa ve fotoğraf tutkunlarının akınına uğruyor. Nallıhan Kuş Cenneti’ndeki yaban hayatı, kuşları ve doğal güzellikleri fotoğraflamak isteyen binlerce amatör ve profesyonel fotoğrafçı, Nallıhan’da günlerce kamp kuruyor.
Kültürel dokusunu koruyan ilçeyle özdeşleşen iğne oyalarından alabilmek için çarşıda zaman geçiren turistler, yemek molası için de Nallıhan Belediyesi’nin Sarıyar Barajı kenarındaki rekreasyon alanını tercih ediyor. Baraj gölü üzerinde yapılan tekne turu da turistlerin Nallıhan gezisi sırasında tercih ettiği aktivitelerden biri oluyor. Yaklaşık 1 saat süren tur, kıyı boyunca uzanan rengarenk tepeleri daha yakından görme şansı sunuyor.
KAYIP KENT JULIOPOLIS
Sarıyar Barajı gölünün kuzey kıyısındaki tepedeki kayıp kent olarak adlandırılan Juliopolis Antik Kenti de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi tarafından 2009 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan antik kentte, Roma Dönemi’ne ait mezarlıklar bulunuyor. Adını Roma İmparatoru Julius Caesar’dan alan kentteki kazılar hala devam ediyor.
60 METRELİK GİZLİ ŞELALE
Karacasu Köyü’ndeki Sarıçalı Dağı’nın zirvesindeki Karacasu (Uyuzsuyu) Şelalesi de doğa ve fotoğraf tutkunlarının ziyaret noktaları arasında yer alıyor. Yaklaşık 60 metrelik yükseklikten akan şelaleyi görüntülemek isteyen fotoğrafçılar, çam ağaçları arasındaki patika yolları tercih ediyor. Şelalenin üst kısmındaki piknik alanında kamp kurmayı tercih eden turistler ise, ahşap teraslardan şelaleyi ve manzarayı seyrediyor.
İNANÇ TURİZMİNE İLGİ ARTTI
Çevre düzenlemeleri yapılan Taptuk Emre, Bacım Sultan, Şeyh Cafer Sadık, Ömer Şeyhler, Hasan Dede ve Hoşebe türbeleri de inanç turizmi açısından ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin sayısını artırıyor.