Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 00:00
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, riskli gebeliklerin önlenebilmesi için tüp bebek uygulamalarında embriyo transferinin 3’ten 2’ye indirilmesini planladıklarını bildirdi.
Akdağ, yardımcı üreme tekniği yönteminde uygulanan embriyo transferi işleminde, tek seferde birden fazla embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi durumunda, çoğul gebeliklerin görülebildiğini söyledi.
"Tüp bebek yönteminin, çoğul gebelikler ve riskli bebekler açısından bir risk faktörü olduğunu tespit ettik" diyen Akdağ, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen yenidoğan ölümlerinde de bunun bir neden olarak belirlendiğini hatırlattı.
Akdağ, söz konusu hastanede yaşamını yitiren bebeklerin bir kısmının tüp bebek yöntemiyle dünyaya geldiğini ifade ederek, düşük doğum doğum ağırlıklı bebeklerin, normal kilolulara göre yaşamsal açıdan risk altında olduklarını kaydetti.
Bu tür olayların yaşanmaması için risk faktörlerini en aza indirmek gerektiğini belirten Akdağ, bunun için öngördükleri önlemler çerçevesinde bazı düzenlemeler yapacaklarını bildirdi.
Henüz taslak halinde
Akdağ, ’döllenmiş yumurtanın rahme konması işlemi’ olarak bilinen embriyo transferinin, kimi ülkelerde tek, kimilerinde 2-3 ya da daha fazla yapılabildiğini söyledi.
Tüp bebekte, önceleri tek seferde 3’ten fazla embriyo transferi yapılabildiğini, ancak yapılan yönetmelik değişikliği ile bu sayının 3’e indirildiğini hatırlatan Akdağ, "Şimdi, tüp bebek uygulamalarında embriyo transferini 3’ten 2’ye indirmeyi planlıyoruz" dedi.
"Şu an yürürlükte olan yönetmelikteki bir maddeye göre, embriyo transferi 3’le sınırlandırılırken, transfer sayının arttırılması yönündeki kararın ilgili hekim tarafından verilebileceği belirtiliyor. Bu, bir çelişki yaratmıyor mu?" yönündeki soru üzerine Akdağ, şunları söyledi:
"Bunların hepsini kaldırıyoruz, 2 embriyodan daha fazlasına müsaade etmemek şeklinde bir eğilimimiz var. Bunu, tabii ki bu işi bilen, yapan ve riskleri takip eden arkadaşlarımızla da tartışıyoruz. Bu taslak üzerinde çalışıyoruz. Bu, hem tüp bebek yoluyla hamile kalan annenin hem de bebeğinin korunması yönünde çok daha radikal davranan bir taslak."
Yeni düzenlemeler
Tüp bebek merkezleriyle ilgili yeni kurallar getirilmesinin de planlandığını belirten Akdağ, "Tüp bebek merkezlerine, riskli gebenin takip edilebileceği, doğumun ve gerekiyorsa bebeğin yoğun bakımının da yaptırılabileceği bir merkez olmasını şart koşacağız" dedi. Akdağ, söz konusu değişikliklerin en kısa süre içerisinde yapılmasının hedeflendiğini, gelecek ay yürürlüğe girmesinin planladığını söyledi.