Güncelleme Tarihi:
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, “Çok yüksek binalarla şehri boğmamak gerekiyor” dedi. Demetevler bölgesinin 1970’li yıllarda İmar İskan Bakanlığı’nın hatası sonucu oluştuğunu kaydeden Tuna, “Tabiri caizse buralar apartman gecekondular ile doldurulmuştur” diye konuştu. Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen, ‘Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı’na katılan Tuna, kentsel dönüşüm ihtiyacının neden doğduğu, mevcut sıkıntıların çözümü ve yeni sıkıntıların oluşmaması için neler yapılması gerektiği konusunda görüşlerini paylaştı. Büyük kentlerde gecekondulaşma sorunun 70’li yıllarda köylerden kentlere göçün başlamasıyla ivme kazanmaya başladığını belirten Tuna özetle şunları söyledi:
BAKANLIĞIN HATASI
“O yıllarda tüm ülkenin imar çalışmaları İmar İskan Bakanlığı aracılığıyla yapılıyordu. Bakanlık, neye karar verirse şehirlerde o uygulanırdı. Bunun en bariz örneği ise Ankara Yenimahalle’deki Demetevler Mahallesi’dir. Burası o zamanki İmar İskan Bakanlığı’nın hatasından oluşmuştur. O zamanlar o bölgenin gelişmesi gerekli görülmediği için imar verilmemiştir.
APARTMAN GECEKONDULAR
Ankara’ya göç edenler ise konut ihtiyaçlarını buradan sağlamışlardır. Vatandaşlar elinde ne kadar demir varsa o kadar kat çıkmış. Şimdi Demetevler bölgesi 8 katlı, 10 katlı, 12 katlı ruhsatsız, iskansız binalarla dolu. Arsası da kendine ait değil üstelik. Tabiri caizse buralar ‘apartman gecekondular’ ile doldurulmuş. 70’li yılların en önemli hadiselerden biri budur.
FELAKETİN HABERCİSİ
Çok yüksek binalarla şehri boğmamak gerekiyor. Örneğin bir binada risk var vatandaşlar yıkılmasını istiyor. Tamam bu binayı yıkayım ama müteahhit ‘yüzde 50 vereyim, 10 katlı bina olsun yarısını alayım’ diyor. Şimdi buna dönüşüm denmez, bu başka bir felaketin habercisidir. Bu bir dönüşüm olmaz. Tüm bunları değerlendirerek, o çevreye uygun yapılaşmaların planlaması gerekiyor. Rant esas olmamalı.”
İNSANLAR YOK FARZ EDİLMEMELİ
Tuna, kentsel dönüşüme yönelik çözüm önerilerini de sıraladı:
“Önümüzdeki süreçlerde yeni sıkıntıların oluşmaması için dikkat edilmesi gereken şeyler var. Olay sadece fiziki yapıların düzeltilmesi şeklinde düşünülmemeli. Bunun sosyal ve ekonomik boyutlarının da ele alınması gerekir. Kentsel dönüşüm alanlarında yaşayan insanlar yok farz edilmemeli. O bölgede yaşayan insanların da hayatlarını normal şartlarda idame ettirecekleri konutlara sahip olmaları gerekir. Sincan Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde Saraycık ile Sincan Küçük Sanayi Bölgesi’nde tüm tarafların görüşlerini alarak ortak bir proje gerçekleştirdik.”
BAKAN ÖZHASEKİ: DEMETEVLER DÖNÜŞMELİ
Geçtiğimiz aylarda Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Demetevler’in hızla dönüşmesi gerektiğini belirtmiş, “Demetevler’i talebeliğimden hatırlıyorum ve sürecini iyi biliyorum. Hızla dönüşmesi lazım. Orayla ilgili arkadaşlarımızın bazı tespitleri var. Birkaç kilometre ilerisinde boş bir askeri alanda bir takım çalışmalar yapıyorlar. Burada iş Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’ne düşüyor. Anlaşacaklar, birlikte çalışacaklar, vatandaşı ikna edecekler, biz de arkalarında duracağız” ifadelerini kullanmıştı.