Tüketirken aktif hak ararken pasif yapısı olan bir toplumuz

Güncelleme Tarihi:

Tüketirken aktif hak ararken pasif yapısı olan bir toplumuz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2009 00:00

Aralarında Maliye Bakanlığı, belediyeler, BOTAŞ gibi kurumlarında bulunduğu çok sayıda kuruma dava açan TÜDEF’in başkanı Ali Çetin, tüketicilerin hak arama yolunda yeterince aktif olamadığını söyledi.

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), hem tek başına hem de diğer tüketici dernekleriyle birlikte, aralarında Maliye Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, BOTAŞ, Başkent Doğalgaz A.Ş. ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) da bulunduğu çeşitli kurumlara karşı çok sayıda dava açtı. Dava konularını çoğunlukla vergilere, doğal gaza, elektriğe, ekmek fiyatlarına, ulaşıma yapılan zamlar ve görevi kötüye kullanma iddiaları oluşturuyor.

Bu davalar arasında en dikkat çekici olanlarından biri, TÜDEF’in, Maliye Bakanlığının "menkul kıymet gelirlerinde yabancıların yüzde 0, Türk vatandaşlarının yüzde 10 stopaja tabi olacağı" şeklindeki kararına karşı Tüketici Mahkemesinde açtığı dava. Mahkeme, Bakanlığın söz konusu kararını Anayasaya aykırı bularak, davayı Anayasa Mahkemesine gönderdi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Balıkesir Şubesi aracılığıyla Türk TELEKOM’a açılan "sabit ücret uygulaması" davası da tüketiciler açısından bir diğer önemli dava.

TELEKOM davası

TÜDEF’ten alınan bilgiye göre, mahkeme, sabit ücretin alınmayacağına hükmetti, ancak Türk TELEKOM davayı Yargıtay’a taşıdı ve Yargıtay kararı bozarak, mahkemeye iade etti. Balıkesir Tüketici Mahkemesi ise kararında direndi. Dava halen Yargıtay Dava Daireleri Genel Kurulu’nda bulunuyor.

TÜDEF, Türk TELEKOM özelleştirmesinde satış işleminin yetki, şekil, konu, amaç ve sebepleriyle hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu nedenle kurumun yüzde 55’inin satışının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesine açtığı davayı ise kaybetti.

Federasyonun, 2004 yılında lisans almaya başlayan uzun mesafe telefon hizmetleri firmalarının ilan ettikleri indirimli fiyatlara karşın Türk TELEKOM’un 5 farklı tarife paketiyle ilan ettiği "yüzde 80’e varan indirim" duyurusu ve o günden bu yana uygulanan tarifelere karşı açtığı dava da Danıştay tarafından reddedildi.

TÜDEF ve TÜKODER’in 31 Aralık 2008’e kadar 9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün işletme hakkı devir yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtıkları davada ise Danıştay oybirliğiyle söz konusu kararın yürütülmesini durdurdu.

Dava Danıştay’da

Federasyon, geçen hafta da akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisine (ÖTV) yapılan zam, şans oyunları hasılatı ve turizm işletmelerindeki katma değer vergisi (KDV) düzenlemesi ve değerli kağıt bedellerine yapılan zammın iptali için Danıştay’da dava açtı.

TÜDEF Başkanı Ali Çetin yaptığı değerlendirmede, tüketici derneklerinin çok önemli bir işlev üstlendiklerini, bir anlamda "toplumun vicdanı" rolünü oynadıklarını söyledi. Genelde tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarının korunmasına ilişkin davaların mahkemelerce kabul edildiğini ifade eden Çetin, bu sonuçların kamuoyunda da olumlu yankı bulduğunu dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!