Tren de bakım da yüksek hızlı

Güncelleme Tarihi:

Tren de bakım da yüksek hızlı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2021 19:48

Türkiye'de yüksek hızlı trenler (YHT) 2009 yılından beri hizmet veriyor. Bu trenlerin bakımları ise dört yıldır Etimesgut YHT Ana Bakım Atölyesi'nde uluslararası standartlar dikkate alınarak gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

YHT taşımacılığını saatte 4 güzergahta 250 ve 300 kilometre hızlara sahip 31 YHT setiyle sürdürdüklerini dile getiren TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük, “Yaptığımız ve işletmeye aldığımız hızlı tren hatlarıyla dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ncı hızlı tren işletmecisi olduk. YHT hatlarımızla bağlantılı tren ve otobüs seferleriyle kombine taşımacılık yaparak, ülke nüfusumuzun yüzde 40'ına YHT konforuyla hizmet veriyoruz” dedi. Yeni dünya teknolojisi YHT setleri ve akıllı sistemler sayesinde trenlerin rutin bakımlarının seyir esnasında belirlenerek bakım merkezine bildirildiğini anlatan Pezük, böylece planlama ve iş bitirmede kurumun hız kazandığını kaydetti.

Tren de bakım da yüksek hızlı


40 SEFER 20 BİN KİLOMETRE

Pezük şu bilgileri verdi: “Burada aynı anda 42 YHT setinin bakım çalışmaları düzenli şekilde yapılabiliyor. YHT setlerinin periyodik ve servis öncesi-sonrası bakımları ile ağır bakımları, araç üreticisi firma tarafından belirlenen zaman ve kilometre değerleri kapsamında uluslararası standartlar dikkate alınarak özenle yapılıyor.” YHT setlerinin 12'sinin 411, 19'unun ise 482 yolcu kapasitesine sahip olduğu bilgisini veren Pezük, bu setlerle günlük 40 sefer yapıldığını, 20 bin kilometre yol kat edilerek 18 bin kişilik yolcu kapasitesi sağlandığını söyledi. Etimesgut YHT Ana Bakım Atölye Müdürü Onur Şengün de “Bakım, test ve park yolu olarak kullanılan 36 kilometre uzunluğunda demir yolu hattına sahip tesiste setlerin saatte 40 kilometre hıza kadar olan dinamik testleri yapılabildiği gibi yerli üretimi yapılan demir yolu araçlarının da dinamik testleri gerçekleştirilebilmektedir” dedi.

ERTESİ GÜNE HAZIR HALE GETİRİLİYOR

Setlerin 12'sinin KAF, 19'unun ise Siemens marka olduğu bilgisini veren Ana Bakım Atölyesi Başteknisyeni Feridun Cengiz Akkan, bunların günlük olarak 8'inin Ankara-İstanbul, 5'inin Ankara-Konya, 4'ünün Konya-İstanbul, 3'ünün de Ankara-Eskişehir hattında karşılıklı sefer yaptığını bildirdi. Akkan, gün sonunda seferler bitince YHT'lerden bazılarının bölgelerde kaldığını, bazılarının da Etimesgut YHT Ana Bakım Atölyesi'ne getirildiğini belirterek, "Atölyeye gelen setler, her türlü mekanik, periyodik, günlük ve haftalık, dış, çatı bakımları yapılıp, ertesi günkü sefere hazır hale getiriliyor” diye konuştu.

Etimesgut YHT Ana Bakım Atölyesi’nde 51 mühendis, 307 teknisyen ve 132 destek personeli olmak üzere 490 kişi 24 saat vardiya esasına göre çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!