Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00
Türkiye’de yılda yaklaşık 4 bin kişi trafik kazaları nedeniyle 115 bin kişi ise sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.
TÜRKİYE Sigarayla Savaş Derneği Kurucu Üyesi Dr. Zafer Sadi Özok, beyin tümörlerinin yüzde 99’u, beyin kanamalarının yüzde 85’i, akciğer kanserlerinin yüzde 97’si, gırtlak kanserlerinin de yüzde 98’inin sigara kaynaklı olduğunu söyledi.
Sigara içenlerin vücuduna yüzde 15 ila 33 oranında daha az oksijen girdiğine dikkati çeken Özok, bunun öncelikle beyin, kalp ve damarların tahribatına yol açtığını belirtti.
Özok, günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran biriktiğini ifade ederek, tütün dumanında siyanürden fare zehiri arseniğe kadar 4 bin zararlı madde bulunduğunu kaydetti. Sigara içen kadınların, içmeyen kadınlardan 15 yaş daha fazla ihtiyarladığını vurgulayan Özok, şöyle konuştu:
50 bin beyin hücresi
“Duman dudağa değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin, her nefes sigara çekiminde yaklaşık 50 bin beyin hücresinin ölümüne neden olur ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. 55 yaşın altındaki kalp krizinden ölümlerin yüzde 80’i sigara kaynaklıdır. Günde bir sigara içen kişi, her gün bir, 30 yılda da 10 bin kez röntgen çektirmiş kadar radyoaktivite alır. İki paket sigara içen bir kişi ise 30 yılda Hiroşima’ya atılan atom bombasının öldürücü dozunda radyoaktivite etkisinde kalmaktadır. Erken doğum ve düşüklerin yüzde 80’inin nedeni sigaradır. Doğacak çocuklarının sakatlık ihtimali, içmeyen annelere göre yüzde 65 daha fazladır. Sigara kullanan annelerin bebekleri, sigara içmeyenlerin bebeklerine göre yüzde 10 zeka eksikliğiyle doğmaktadır. Tiryaki erkeklerin genlerinden P53 geni yok olduğu için çocuklarının ileri yaşlarda kanser olma ihtimali, hiç sigara içmemiş bir babanın çocuklarına göre 5 kat fazladır.”