Güncelleme Tarihi:
Ankara Off-Road Kulübü’nün(ANDOFF) Beytepe’de düzenlediği ‘2017 Ankara 2. Mahalli Off-Road Kupası’ndaki yarışlarda mücadelede eden kadın pilot ve kopilotlar, pistte tozu dumana kattı.
Bakımlı saçları, ojeli tırnaklarıyla araçlarının bakımını yapan kadınlar, zorlu parkurlarda erkek rakipleriyle kıyasıya mücadele etti. Off-Road tutkularının peşinde turnuva turnuva dolaşan kadınların, iki gün süren Ankara’daki kupa mücadelesindeki en büyük destekçileri de hemcinsleri ve ekip arkadaşları oldu. Turnuvada yarışan kadın pilotlardan Nurcan Barçın Şatır ve Sevda Özgiray ile kopilotlardan Yasemin Biber toker ve Aysun Kayıran, Hürriyet Ankara’ya konuştu.
HAYATIM KOMPLE OFF-ROAD
Kız Gibi Off-Road ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nurcan Barçın Şatır:
“İzmit’ten katılıyoruz yarışmaya ve Gürcistan adına yarışıyorum. Türk bayrağı ve Gürcistan bayrağı taşıyorum Sebebi de Türkiye-Gürcistan dostluğu ve barışı için. Orada da arkadaşlarımız bizim için yarışıyor. Dört yıldır yarışıyorum ve hayatım komple off-road diyebilirim. Bunun dışında bir şey yapmıyorum. Üyelerinin tamamının kadınlardan oluştuğu bir kulüp, Kız Gibi Off-Road. Aslında Amerika’da başladı bu. Onlardan patent alındı ve Türkiye’ye getirdik. Bir senedir devam ediyoruz faaliyetlere ve sayımız her geçen gün artıyor. Off-roaad zor çünkü bir sürü engel oluyor. Zaten yol dışı demek. Bunda kadın ve erkek ayrımı yapmıyorum zaten. Motorlu sporlar denildiği zaman ilk erkeklerin öne çıkması değil, kadınların da ön planda olamsını istiyorum. Eşit olmalı. Son derece fazla adrenalin yaşıyorsun arabada. Hız, rakibini geçmek, etap zorlukları olsun; farklı bir şey.”
İÇİMDEN CANAVAR ÇIKIYOR
2016 Ankara Şampiyonası üçüncüsü, ANDOFF üyesi Sevda Özgiray:
“ANDOFF bünyesinde 2 yıldır yarışıyorum ama 10 yaşından beri hakemlik, teknik kontrol hepsini yaptım. Kuralları öğredim ve yarışmaya başladım. Pistteyken kadın olduğumu unutuyorum. İçimden canavar çıkıyor. Onun dışında çok güç sarf ediyoruz. Erkeklerin kollarına göre benimkiler çok zayıf. O yüzden servise geldiğim bir uyuşlukluk oluyor ama sonra alışıyor. Kulübüm üyeleri artı dışarıdan gelenlerin, çok zor etapları geçtiğimizi görünce alkışladıklarını ve tezahürat yaptıklarını görüyorum. Geçerken çığlıklarını duyuyorum ve daha da heyacanlanıyorum. Servise gelince kadın seyirciler yanıma gelip fotoğraf çekilmek istiyorlar. ‘Biz de yarışmak istiyoruz’ diyenler oluyor. Tavsiyem meraklı olanlar, bir kulübe üye olsunlar. Çünkü oralarda bu işi yapanlarla iletişimk halinde olacakları için yönlendiriliyorlar.”
GÖZLERİ KAPALI ARABA KULLANDIRAN KİŞİYİM
6 Türkiye şampiyonluğu ve kendi klasmanında çok sayıda kupası bulunan iki çocuk annesi kopilot Yasemin Biber Toker:
“Yaklaşık 13 senedir kopilotluk yapıyorum. Rizeliyim ve Türkiye’nin neresinde yarış varsa oradayız. 21 yıllık evliyim ve çocuklarım etaplarda doğdu diyebilirim. Birinin yanında kopilot olarak oturmak büyük bir güven istiyor. Aynı şekilde pilot için de bu geçerli. Çünkü ben ona gözleri kapalı şekilde araba kullanmasını sağlayan kişiyim. ANDOFF üyesiyiz ve Ankara’yı çok seviyoruz. ulusal yarışlarda Ankaralılarla çok yarıştık. Birlikte çok güzel atlattık yarışları. O yüzden gönül bağımız var. Ankaralıları ve ANDOFF’u seviyoruz.”
ADRENALİN, HEYECAN HEPSİ BİR ARADA
Asıl işi emlakçılık olan ve Ankara’daki turnuva için Kahramanmaraş’tan gelen kopilot Aysun Kayıran:
“2007’den beri yapıyorum. Emlakçıyım ve Kahramanmaraş’ta yaşıyorum. Adrenalin, heyacan hepsi bir arada. Benimkisi yarış takibiyle başladı. Sonra bir süre pilotluk yaptım. Buradaki yarışa kopilot olarak çıktım. Müthiş bir şey.”