Toplum devletin Metaverse’de olmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Toplum devletin Metaverse’de olmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2022 15:43

Yapay Zeka Politikaları Derneği’nin(AIPA) ‘Toplumda Metaverse Algısı: Sosyal Etki’ araştırması, Ankara’nın Metaverse’e olan ilgisinin arttığını ortaya koydu. AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde Metaverse kavramını duyma oranının yüzde 65’e kadar çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Ankara’da bulunan Yapay Zeka Politikaları Derneği(AIPA), ‘Toplumda Metaverse Algısı: Sosyal Etki’ araştırmasını, dün Divan Çukurhan’da düzenlediği Metaverse Paneli’nde açıkladı. Araştırma, dernek ve Kuantum Araştırma ile 12 ilde bin 356 kişinin katılımıyla yapıldı. AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu ve AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Kılıç, araştırmanın sonuçlarını paylaşarak değerlendirmelerde bulundu. Araştırmada toplumun devletin Metaverse’de olmasını istemesi dikkat çekti. Toplumun Metaverse konusu hakkında bilgi seviyesini, görüşlerini ve algısının ölçümlendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 58.1’i Metaverse kavramını duyduğunu belirtirken, bu kitlenin sadece yüzde 17’si bilgi sahibi olduğunu söyledi. Metaverse’in duyma oranının arttığını ifade eden Dernek Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, “Türkiye Metaverse’i duyuyor ama ne yazık ki ciddi bir bilgi eksikliği var” dedi.

Toplum devletin Metaverse’de olmasını istiyor


ARTIŞ EĞİLİMİ GÖSTERECEK

Kasım 2021’de yaptıkları ölçümde Metaverse kavramını duyduğunu belirtenlerin oranı yüzde 40.1 iken, beş aylık kısa bir zaman geçmesine rağmen bu oranın yüzde 18’lik artış ile yüzde 58.1’e ulaştığını da kaydeden Küçükşabanoğlu, Ankara ve İstanbul gibi büyük illerde ise bu oranın yüzde 65’e kadar çıktığını söyledi. Metaverse kavramını duyduğunu belirten yüzde 58’1’lik kitlenin yüzde 6.1’inin Metaverse’de arazi satın aldığını vurgulayan ve arazi satın alma eğiliminin erkeklerde ve özellikle de Z kuşağında artış gösterdiğini belirten Küçükşabanoğlu, “Metaverse kavramının duyulması ve bilinmesinin artmasıyla birlikte arazi satın alma ve benzeri davranışların da artış eğilimi gösterecek” ifadesini kullandı.

YÜZDE 41.1’İ ‘DEVLET OLMALI’ DEDİ

Araştırmada, “Metaverse’e ne derece hazırız?” sorusuna sadece yüzde 15.2’lik kitle hazır olunduğu yönünde cevap verdi. Araştırmada, kendini Metaverse’de güvende hissedeceğini belirtenlerin oranı yüzde 18.8’de kaldı. Katılımcıların yüzde 41.1’i devletin Metaverse’de olması gerektiğini ifade etti. Küçükşabanoğlu, iki sonuç arasında yüksek ilişkisi olmasının toplum nezdinde, devletin Metaverse’de bir ‘Güven’ unsuru olarak yer almasına en büyük işaret olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmeleri de yaptı: “Dijital dönüşümün hız kazandığı günümüz dünyasında Metaverse kavramının eğitimde, ekonomiye, kültürden, sağlığa kadar her alanda büyük bir etki alanının olacağı bekleniyor. Günümüzde Metaverse teknoloji alanında sıralamalar farklı olsa da tüm ülkeler aynı ligde. Bu ligde de başarılı olmamız için toplumumuzda Metaverse kavramı hakkında farkındalığın yaratılması, bilgi birikimlerinin arttırılması için politikalar üretilmesi gerekiyor. Metaverse ekonomisinin 2030’a kadar yaklaşık 13 trilyon dolarlık ekonomik hacime sahip olacağı öngörülmektedir. Ülkemizin de ilk 10 ekonomiye girme hedefi var. Bu hedefi Metaverse’de atacağımız girişimlerle gerçekleştirebiliriz. Bu konuda araştırma sonuçlarından da görüleceği üzere, devletimizin Metaverse’de kesinlikle etkin olması ve gerekli regülasyonları sağlaması gerekliliğini görüyoruz.” Araştırma sonuçları düzenlenen panelde de detaylı olarak ele alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!