Toplu alanlarda hijyen koşullarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Toplu alanlarda hijyen koşullarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2023 13:09

Tüm Türkiye’yi yasa boğan ve 11 ili birden etkileyen depremlerin ardından, afet bölgelerinde yer alan toplu alanlarda alınacak ‘hijyen önlemlerinin’ önemine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, “Afet bölgelerinde toplu alanlarda yeteri kadar hijyen önlemi alınmadığında, uyuz ve bitlenme vakası görülme olasılığı da artar ” dedi.

Haberin Devamı

Meydana gelen depremler sebebiyle temiz içme suyu, duş ve lavaboya ulaşımın zorlaştığı toplu alanlarda dikkatli olunması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, olası uyuz ve bitlenme riskine karşı depremzedelere uyarılarda bulundu. Eken,-özetiyle- şunları söyledi:

Toplu alanlarda hijyen koşullarına dikkat

AFETLERDE CİLDİN KORUYUCU BÜTÜNLÜĞÜ BOZULABİLİR

“Cildimiz, vücudumuzun tüm destek sistemlerini birleştiren, dış ortamla kesişme noktası, koruyucu bariyeri, bir çeşit güvenlik sınırıdır. Mekanik, termal ve fiziksel hasara, zararlı maddelere, enfeksiyonlara karşı koruyucu gerçek bir ‘biyolojik evren’ gibidir. Deprem gibi afetlerde travmatik (fiziksel, psikolojik) olaylar, hijyenik olmayan koşullar (soğuk, nem, çamur, toplu yaşam koşulları) fiziksel imkânsızlıklar ile cildin koruyucu bütünlüğü bozulabilir. Saçtan tırnağa her türlü enfeksiyon (mantar, uyuz, bitlenme, bakteriyel enfeksiyonlar vb.) ajanına, çevresel kirliliklere karşı savunmasız kalır. Bulaşıcı enfeksiyonlar, yangısal cilt hastalıkları (alerji, egzama gibi) artar. Dolayısıyla, afet bölgelerinde toplu alanlarda yeteri kadar hijyen önlemi alınmadığında, uyuz ve bitlenme vakası görülme olasılığı da o derece artar. Bu gibi vakaların önlenmesi adına ilk atılacak adım insanların banyo, barınma ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde kavuşmasıdır.

Haberin Devamı

KAŞINTI BAŞLADIYSA TEMASTAN KAÇINILMALI

Olası bir uyuz vakası görüldüğü zaman, hastalığa yakalanan kişinin kıyafetlerinin, yatak çarşaflarının, battaniyelerin belli sıcaklıkta yıkanması, ütülenmesi gerekir. Özellikle kaşıntısı bulunan kişiler, başkalarına temastan kaçınmalı ve hasta çevresi ile birlikte tedaviye başlamalıdır. Normal zamanlarda uyuz hastalığının tedavisinde bazı kremler, şampuanlar kullanılır ve hastanın banyo yapması gereklidir. Fakat afet durumlarında bu gibi seçenekler zorlaşacağı için ivedi bir şekilde banyo ve barınma sorunu halledilmeli, uyuz hastalığına yakalanan hastalar için uygun tedaviler yapılmalıdır. Toplu yaşam ortamlarında uygun banyo ortamları yoksa veya sağlanamayan hastalarda ise doktor kontrolüyle bazı haplar kullanılabilir. Ancak, uyarmakta fayda var bu haplar 15 kilonun altında çocuklarda kullanılamamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!