Güncelleme Tarihi:
ERCAN ATA-ANKARA/DHA TÜRKİYE Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) Rio Olimpiyatları sonrasında hazırlamış olduğu raporda, Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Federasyonların eksikleri ile neden başarısız olunduğunun altı çizildi. 2016 Rio olimpiyatlarının ardından Spor Bakanlığı'na bağlı, Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu'nun federasyonlarla ilgili yapmış olduğu değerlendirme çalışmalarının ardından bir rapor hazırlanmıştı. Bu rapor'da alınan kararlarla ilgili kamuoyuna henüz hiçbişey yansımadı ve alınan kararların ise uygulanıp uygulanmadığı henüz bilinmiyor. Tam bu raporun akıbeti tartışılan Türk sporunda, yeni bir rapor daha ortaya çıktı. Türkiye Milli Olimpiyat Merkezi tarafından hazırlandığı belirtilen raporda, Olimpiyatlarda neden başarısız olunduğu açıkça yazılarak belirtildi. Olimpiyatlar öncesi yapılması gerekenler ve yapılmayan işlemler TMOK'un raporunda açıkça belirtilerek, sorumlular adeta hedef gösterildi.
TMOK raporunda diyor ki:
- Rio 2016 Türk kafilesinin performansıyla alakalı olarak Yetkililer, federasyonlarımız, kulüpler, üniversiteler, antrenörler, spora yatırım yapan kamu ve özel kurumlar, spor bilimcileri yeterli bir çalışma yapamadılar.
- Olimpiyatlarda ilk on beş sırada yer alan ülkelerin spor yapılanmaları, kurumsallaşma, yetenek seçimi, yüksek performans planlama ve uygulamaları, olimpik hazırlık merkezleri, orta ve uzun vadeli stratejik planlamaları incelenip ülkemizdeki yapılanma ve uygulamaların seviyesinin yükseltilmesi araştırmaları yapılmalıydı.
- Her bir spor dalında olimpiyat aday kadrolarının performans ve destek kriterlerinin ölçülebilir ve şeffaf bir hale getirilip federasyonların web sitelerinden yayınlanması gerekiyordu.
- 2020 ve 2024 olimpiyat oyunlarına katılması muhtemel aday sporcuların ve takımların federasyonlarımızca hemen belirlenip, 4 ve 8 yıllık planları yapılması gerekiyordu.
- Olimpiyat hedefli sporcuların üst düzey antrenörlerle çalışması gerekiyordu. Olimpik antrenman merkezlerinin kullanılması gerekiyordu. Performans testleri ve değerlendirilmesi gerekiyordu.
- Yurt dışında ve içinde üniversitelerle işbirliği yapılması gerekiyordu. Ülkemizde dünyadaki başarılı olimpiyat merkezleri örneklerinin kurulması gerekiyordu. Sporcularımızın da bu merkezlerde çalışması gerekiyordu.
- Ülkemizde bölgelere göre üniversitelerle işbirliğine gidilerek, dünya çapında spor bilimcileri yetiştirilmesi ve onların kurslara ve stajlara gönderilmesi gerekiyordu.
- Günümüz sporunda, ülkeler dünya sporunu yöneten uluslararası kurum ve kuruluşların yönetimlerinde temsil edilmek ve dolayısıyla söz sahibi olmak suretiyle ulusal sportif çıkarlarını koruma gayreti içindedirler.
FOTOĞRAFLI