TMMOB’dan yeraltı suyu derinlere düştü uyarısı

Güncelleme Tarihi:

TMMOB’dan yeraltı suyu derinlere düştü uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 00:00

TMMOB’un hazırladığı "su raporu"nda, "son yıllarda, yeraltı suyu kullanımına yönelik yoğun talebin yanı sıra gerek yağışların azlığı gerekse kaçak sondaj ve tahsis üzeri kullanımlara bağlı olarak, bir çok bölgede yeraltı suyu seviyesinin çok derinlere düştüğü" bildirildi.

TMMOB’un, "su üzerindeki küresel etkilerin Türkiye’deki yansımalarını ve suyun geleceğine ilişkin tespitlerini kamuoyunun gündemine taşımak" amacıyla hazırladığı raporda, 20. yüzyıl boyunca petrolün dünya için taşıdığı önemi, 21. yüzyılda suyun taşıyacağı öngörüsünde bulunuldu.

Bu durumun, suyun küresel stratejilere konu olmasına ve yüzyıllık stratejileri geliştirecek küresel yapıların ortaya çıkmasına yol açtığı ifade edilen raporda, Türkiye’de su hizmetlerinin görünümüne ilişkin de "İçilebilir ve kullanılabilir su kaynakları, su havzalarının bilinçsizce/ kasıtlı olarak kirletilmesi sonucu yok olmaktadır" denildi.

Buna bağlı olarak suyun daha da kısıtlı hale geldiği anlatılan raporda, teknik ve ekonomik anlamda kullanılabilir yerüstü ve yeraltı suyu miktarının, yurt içindeki ve komşu ülkelerden gelen 98 milyar metreküp akarsu ile 12 milyar metreküp yeraltı suyu olmak üzere toplam 110 milyar metreküp olduğu belirtildi.

Su zengini değiliz

Raporda, Türkiye’nin su zengini olmadığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde kişi başına düşen yenilenebilir su potansiyeli, 3 bin 500 metreküptür. Dünya ortalaması olan 7 bin 600 metreküpün yaklaşık yarısına karşılık gelen bu değer nedeniyle ülkemiz, su fakiri olmamakla birlikte, su kısıtı bulunan ülkeler arasında sayılmaktadır. Kişi başına düşen teknik ve ekonomik olarak kullanılabilir yıllık su miktarı bin 500-bin 735 metreküp civarındadır ve ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. TÜİK’in tahminlerine göre 2030 yılına kadar ülkemiz nüfusunun 100 milyona ulaşması durumunda, kişi başına kullanılabilir su miktarı bin metreküpe düşecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!