Tiyatro oyuncuları ’kültür’ün turizmden ayrılmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Tiyatro oyuncuları ’kültür’ün turizmden ayrılmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 00:00

Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren 4 meslek kuruluşunun ortak açıklamasında, "Kültür ve Turizm Bakanlıkları ayrılmalıdır" denildi.

Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) Genel Başkanı Tamer Levent, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği Genel Başkan Yardımcısı Erhan Gökgücü, Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Genel Başkanı (DETİS) Mehmet Ege ile Kültür Sanat-Sen Genel Sekreteri Cemal Balkız ortak yazılı açıklama yaptı.

AYRILIK ZAMANIDIR

Açıklamada, hükümetlerin bugüne kadar kültür ve sanata yeterince önem vermemesi nedeniyle bu kavramların erozyon yaşadığı savunuldu. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Partilerin kültürlü, sanatsever Kültür Bakanı ile gerçek kültür ya da sanat adamı Kültür Bakanı ayırdını koymalarının zamanıdır. Kültür ve Turizm Bakanlıkları ayrılmalı, kültür unsurunun rantiye bir temele oturtulmaması gerekmektedir. Ödenekli sanat kurumları özerkleştirilmeli, yurtdışından model ithali yerine, ülkemizin konusundaki gereklilikleri göz önüne alınarak, çağdaş bir yapılanma sağlanmalıdır.

Özel tiyatrolar ile diğer kültür sanat hareketlerine verilen Devlet Desteği Yönetmeliği yeniden düzenlenerek ilgili kurul ve komisyonlar demokratik bir yapıya büründürülmelidir. Örgün ve yaygın eğitim olanakları bireyin laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti yurttaşları olduğunun bilincine varmaları yönünde geliştirilmelidir.

BRİFİNG VERİRİZ

Burada imzası bulunan meslek kuruluşları, belirttiğimiz konular doğrultusunda hükümeti oluşturacak siyasi partilere brifing vermeye ve ülkemizin kültür sanat hayatının demokrasi kültürümüzün geliştirilmesi amacıyla çağdaş bir yöntemle düzenlenebilmesi için gereken ortak çalışmaları yapmaya hazır olduğumuzu saygıyla bildiririz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!