Güncelleme Tarihi:
TİYATRO sahnesinde yaşanan entrikaları esprili bir dille işleyen “Tiyatro Entrikaları” adlı opera, yarınizleyici karşısına çıkacak. Gaetano Donizetti’nin “La Viva Mamma” olarak bilinen “komik opera-opera buffa” türündeki yapıtı, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından “Tiyatro Entrikaları’ ismiyle sahnelenecek.Rimini Tiyatrosunda dünya prömiyeri yapılacak olan “Romulus ve Ersilia” operasının provasında yaşananları işleyen eser, “Ersilia’nın aryası ve erkekler korosu” sahnesiyle başlıyor. Eğlenceli bir dile sahip yapıtın konusu şöyle gelişiyor:
Ekip zor durumda kalır
“Eserin başrolündeki Primadonna Corilla’nın kaprisi, metin yazarının itirazları ve oyunculardan Agata’nın istekleriyle grup kendi içinde çatışmaya başlar. Eserin isminden, finaldeki selamlamaya kadar her konuda yaşanan anlaşmazlıklara, bir de ödeneklerini alamayarak tiyatrodan ayrılan sanatçılar eklenir. Bu sıkıntılar nedeniyle yapıtın kalitesine ilişkin yaygın bir inançsızlık da ortaya çıkmaya başlar. Bunun üzerine esere olan maddi destek de kesilir ve ekip iyice zor durumda kalır.”
Konuk rejisör sahneye koydu
İkİ perdelik komik opera, konuk yönetmen Renato Bonajuto tarafından sahneye konuldu. Orkestra şefliğini Raoul Grüneis’in üstlendiği yapıtın dekor ve kostümleri Savaş Camgöz’ün imzasını taşıyor.
Kİmler rol alıyor
Işık düzenini Tahsin Çetin’in yaptığı, Renato Bonajuto’nun sahneye koyduğu eserde “Daria” rolünde dönüşümlü olarak Hülya Kazan ve Çiğdem Önol, “Agata” rolünde Arda Aktar ile İnanç Makinel izleyici karşısına çıkacak. “Procolo” rolünü Serhat Konukman ve Berkant Coşkun’un, “Bisgroma Strappaviscebe” rolünde ise Levent Akev ile Özgür Savaş Gençtürk’ün canlandırdığı yapıtta, Luigia’yı Sema Özer ile Bilge Yılmaz, Guglielom’yu Arda Doğan ve Murat Karahan, Pippetto’yu Meltem Çakın ile M. Dolunay Dilek, Cesare Salzapariglia’yı Umut Kosman ile Beran Sertkaya canlandırıyor.
Bir çok operada sahnelendi
GELENEKSEL “tiyatro içinde tiyatro” türünün ilgi çekici örneklerinden olan eser, içeriğiyle komik opera türünün başarılı örnekleri arasında yer alıyor. Donizetti’nin baritonlar için yazdığı ve kadın giysileriyle sahneye çıkan “Agata” rolü, eserin en önemli ve eğlenceli karakterini oluşturuyor. Bu karakterin yarattığı karışıklık ve eğlence çevresinde sürükleyici bir hal alan yapıt, bugüne değin dünyanın pek çok ünlü operasında sahnelendi.