Tiryaki babaya çocuk uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tiryaki babaya çocuk uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2009 00:00

AÜ Onkoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Sigara Savaş Grubu tarafından, “Sigara veya Sağlık Sempozyumu” konulu sempozyum düzenlendi.

Haberin Devamı

ANKARA Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, “Sigara içen babaların çocuklarında, sigaranın spermler üzerindeki etkisi nedeniyle başta akut lösemi olmak üzere kanser riskinin arttığını gösteren araştırma sonuçları var” dedi.

Her geçen gün yeni bulgular

Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumda konuşan Ökten, sigara kullanımının zararlarına ilişkin her geçen gün yeni bulguların ortaya çıktığını belirterek, sigara içenlerin yaklaşık yarısının genç yaşlarda sigaraya bağlı kanserler, kalp damar hastalıkları ve akciğer hastalıklarından dolayı yaşamını yitirdiğini söyledi.

Önemli görevler düşüyor

Pasif içicilikten de her yıl binlerce kişinin hastalanarak hayatını kaybettiğini vurgulayan Ökten, “Sigara içen babaların çocuklarında, sigaranın spermler üzerindeki etkisi nedeniyle başta akut lösemi olmak üzere kanser riskinin arttığını gösteren araştırma sonuçları var” dedi.

Haberin Devamı

Örnek oluşturmak için sigara içmeyin

Prof. Dr. İlker Ökten, “Doktorların ve hemşirelerin hem kendi sağlıklarını hem ailelerinin sağlığını korumaları hem de topluma örnek oluşturmak için sigara içmemeleri gerekir. Oysa fakültemizde yapılan anketlerde, tıp öğrencilerimizin yüzde 25’inin, hemşirelerin yüzde 50’sinin sigara içtiklerini öğrendik. En kötüsü tıp öğrencilerinin yüzde 50-60’ının sigaraya tıp fakültesine başladıklarını belirledik” diye konuştu.

Kordon kanında nikotin

AÜ Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan da psikiyatrik açıdan sigara bağımlılığına ilişkin yaptığı değerlendirmede, sigarının beyin üzerinde doğrudan bir etki yaptığını anlattı.

Nikotin bağımlısı

Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan, şunları kaydetti: “Hoşnutluk, kişinin kendilik algısında belirli bir yükselme ile dikkati çeker. Kişinin buna bağlı kan basıncı yükselir, kalp hızı artar ve deri damarları kasılır.  Hamile annelerin sigara içmeye davam etmesi ceninin nikotin etkisine
maruz kalması demektir. Bu da bebeğin ileride nikotin bağımlısı haline gelmesinde hazırlayıcı bir zemine yol açmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!