TİKA’dan Osmanlı Mimarisi Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2016 12:35

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), TİKA Konferans Salonunda ’Osmanlı Mimarisi ve Restorasyonda Temel İlkeler’ başlıklı konferans düzenledi.
TİKA Başkanlığı’nda düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, ilk olarak Osmanlı Mimarisi’nin en erken karşılarına çıktığı yerin İznik ’Nilüfer Hatun İmareti’ olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ahunbay, 2. Murat, Fatih Sultan Mehmet, 2. Bayezit ve Kanuni Dönemi yapılarının Klasik Dönem Eserleri olarak bilindiğini kaydetti. Ahunbay, İznik, Bursa, Edirne, Bosna Hersek gibi terk edilen bir çok toprakta Osmanlı’nın ve diğer ülkelerin kültürel eserlerinin bulunduğunu eserleri korumak amacıyla kurulan ve ülkelerin üye oldukları kuruluşların olduğunu söyledi.
UNESCO, ICCROM, İCOMOS, Avrupa Konseyi, EUROPA NOSTRA, Ağa Han Vakfı ve GETTY Korum Enstitüsü gibi uluslararası düzeyde önem taşıyan eserleri korumak amacıyla kurulmuş çeşitli kuruluşların bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahunbay, bu kuruluşların çalışma şekilleri ile ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin Uluslararası düzeyde önem taşıyan UNESCO’nun Dünya Miras Sözleşmesi 1972’de imzaladığını hatırlatan Prof. Dr. Ahunbay, Türkiye’nin ise bu sözleşmeyi 1984’te imzalayarak taraf devlet olduğunu kaydetti.
’’Korunması hedeflenen yapılarda bütünlük, özgünlük ve tamamının günümüze kadar ulaşmış olması önemli’’ diyen Prof. Dr. Ahunbay, aynı zamanda çağdaş korumanın temel ilkelerinin kapsamlı bir araştırmadan geçtiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!