Tıbbi cihazlarda Ankara’nın potansiyeli büyük

Güncelleme Tarihi:

Tıbbi cihazlarda Ankara’nın potansiyeli büyük
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 00:00

Ankara Kalkınma Ajansı Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi’ne göre, tıbbi cihazlar sektöründe Ankara’nın potansiyeli büyük. Sektördeki işyerlerinin yüzde 27’si Ankara’da faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Ankara Kalkınma Ajansı Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi’ne göre, tıbbi cihazlar sektöründe Ankara’nın potansiyeli büyük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kayıtlarına göre sektördeki işyerlerinin yüzde 27’si Ankara’da faaliyet gösteriyor. Ankara Kalkınma Ajansı ile Türkiye Kalkınma Bankası AŞ işbirliğinde hazırlanan “Ankara Tıbbi Cihazlar Sektör Analizi” raporu yayımlandı. Raporda, sektörün kurumsal yapısı, mevzuatı, mevcut durumu, dünya tıbbi cihazlar sektöründeki mevcut pazar durumu ve Ankara’nın tıbbi cihazlar sektörü bakımından aldığı pay, potansiyelleri ve kırılganlıkları gibi konular ele alındı.

İTHALATÇI SEKTÖR

Rapora göre, Türkiye’de son yıllarda tıbbi cihazlar sektörüne yönelik önemli yasal, kurumsal ve teknolojik gelişmeler yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2009 yılı itibariyle, sektörün üretim değeri 903 milyon lira olarak gerçekleşirken, katma değer oranı yüzde 33,8 oldu. Türkiye, sektör dış ticaretinde net ithalatçı konumunda bulunuyor. 2011 yılında Türkiye sektör ithalatı, sektör ihracatının 7,6 katı gibi yüksek bir oranda olurken, ihracat yıllar itibariyle artsa da sektörün ithalata bağımlılığı yüksek düzeyde bulunuyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 27’Sİ ANKARA’DA

Ankara, tıbbi cihazlar sektörü içerisinde gerek üretim gerekse dış ticaret açısından önemli bir konumda bulunuyor. TOBB kayıtlarına göre sektördeki işyerlerinin yüzde 27’si Ankara’da faaliyet gösteriyor. Sektördeki firmalar ağırlıklı olarak metal mobilyalar (büro, tıbbi, cerrahi, dişçilik veya veterinerlik mobilyaları), sektöre yönelik kullanılan diğer alet ve cihazlar, sektöre yönelik mobilyalar ve bunların parçaları, soğutucu veya dondurucu ekipmanlar, tıbbi, cerrahi veya laboratuvar sterilizasyon aletleri ve protez dişler (plastikten olmayanlar) üretim kollarında yoğunlaşmış bulunuyor. Ankara’nın tıbbi cihazlar sektörü dış ticaret hacmi yaklaşık 480 milyon dolar olurken, bunun yüzde 90’lık bölümünü ithalat oluşturuyor. 2011 yılı itibariyle Türkiye sektör ürünleri ihracatının ve ithalatının yaklaşık yüzde 24’ü Ankara’ya ait. Ankara, ihracat ve ithalat değerleri açısından iller arası sıralamada ikinci sırada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!