Güncelleme Tarihi:
Ankara'da 2011’de kurulan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi, pilot adaylarını yetiştirmenin yanı sıra 4 fakülte, 13 bölüm, 2 yüksekokul 4 program, 3 enstitü ve 7 programda eğitim sunuyor. Üniversitede, pilot adaylarına toplam 5 yıl eğitim veriliyor. Teorik ve uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, dönem boyunca aldıkları 220 saatlik uçuş eğitimi ile pilot olarak mezun oluyor. Üniversitede kadın pilot adayı sayısı da her yıl artıyor. 2022 yılı eğitim-öğretim döneminde Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj Bölümü'nde eğitime başlayan 36 öğrencinin yüzde 30'u kız öğrencilerden oluştu. Geçen yıl bu oran yüzde 20 seviyesindeydi. THK Üniversitesi Pilotaj Bölümü Öğretim Üyesi pilot Osman Koç, öğrencilerin uçuş eğitimlerinin yanında aynı zamanda yer dersleri de aldıklarını ifade ederek şunları söyledi:
YÜZDE 30’UNA YAKINI KIZ ÖĞRENCİLER
“Okulumuzdan hava yolu pilot lisansını alarak hava yollarında çalışabilecek şekilde pilot olarak mezun oluyorlar. Öğrencilerimiz yaklaşık 220 saat uçuş eğitimini, 4 sene içerisinde tamamlıyor. Öğrencilerimiz burada eğitim alırken birer pilot adayı, mezun olduktan sonra hava yolunda çalışacak şekilde, hava yolu pilot lisansına sahip birer pilot olarak mezun oluyor. Pilot adaylıklarını bir kenara bırakıyor ve hava yollarından herhangi birisine başvurarak orada çalışmaya başlayabiliyor. Kız öğrencilerimizden ciddi anlamda talep var. Kız öğrencilerimiz de artık hayallerinin peşinden koşup erkekler gibi pilot olmanın peşine gidiyor. Halihazırda öğrencilerimizin yüzde 30'una yakını kız öğrencilerimizden oluşuyor. Bu oranın gittikçe arttığını görüyoruz. Görünen o ki gelecekte hava yolu ile seyahat edildiğinde uçakların her 4 pilotundan 1'i kadın olacak.”
BU MESLEKTE CİNSİYET AYRIMI YOK
Çocukluk hayallerinin peşinden giden kadın pilot adayları ise şunları söylediler. 3'üncü sınıf öğrencisi İrem Metin: “Ben hemcinslerime seslenmek isterim. Asla korkmasınlar, çekinmesinler. Bu meslekte bir cinsiyet ayrımı yok.”
2'nci sınıf öğrencisi Esra Akgöz: “Pilot olmak isteyen herkese lisans eğitimi almayı öneririm. Burada havacılık kültürünü ve disiplinini benimseyerek bir eğitim sürecinden geçiyoruz.” Hazırlık sınıfı öğrencisi Özlem Özkan: “Havacılığın cinsiyetinin olmadığını düşünüyorum. Ben bir kadın olarak burada olmaktan çok gurur duyuyorum. Başka kadınların da yanımda olmasını çok isterim.”3'üncü sınıf öğrencisi Emine Nur Özmen: “Bir mesleğin cinsiyeti yoktur, bunu pilotluk için de diyebiliriz. Hemcinslerim gönül rahatlığıyla pilotluğu seçebilirler. Herkesi pilot olmaya davet ediyoruz.”