TESK Genel Başkanı Palandöken: Yerel ekonomi coğrafi işaretler ile güçlenir

Güncelleme Tarihi:

TESK Genel Başkanı Palandöken: Yerel ekonomi coğrafi işaretler ile güçlenir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2017 12:06

TESK Genel Başkanı Palandöken: Yerel ekonomi coğrafi işaretler ile güçlenir

Haberin Devamı

ANKARA(DHA)- YEREL ekonominin güçlenmesini ve ülkemize ait ürünlerin dünya çapında markalaşmasını sağlayan coğrafi işaretlerin önemine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Ülkemizde hali hazırda 209 coğrafi işaretli ürün var. Üretildiği bölgeye ait özellikler taşıyan markalaşabilecek 2 bin 500 potansiyel ürün varken neden 209’u 2 bin 500 yapmayalım? Hem yerel ekonomiyi kalkındırmak hem de dünya çapında markalaşmanın getirilerinden faydalanmak adına coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırmalıyız. Coğrafi işaret ile tescillenmiş ürün eşdeğerine kıyasla 2,2 kat pahalıya satılıyor” diye konuştu.

Kendi ülkemize has ürünlerin başka ülkeler tarafından sahiplenilmesinin önüne geçmek için coğrafi işaretin önemini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kendi ülkemizin yöresine ait ürünlerinin başka ülkeler tarafından sahiplenilmesine neden izin verelim? Kars Kaşarı, Gaziantep Baklavası, Afyon Sucuğu gibi markalaşan ürünlere daha birçok yöresel lezzet eklenmeli. Bu durum aynı zamanda kırsaldaki göçü azaltarak yerel ekonomilerin güçlenmesini sağlar. Ülkemizin geniş lezzet yelpazesi, o yörenin tanınması amacı güdülerek değerlendirilmeli” dedi.

“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN EŞ DEĞERİNDEN 2 KAT PAHALIYA SATILIYOR”

Markalaşmanın önemini vurgulayan Palandöken, “Coğrafi işaret alarak marka haline gelen ürünler hem üretici gelirine hem kırsal turizme katkı sağlar. Ürün duyuldukça ve yaygınlaştıkça o bölgenin ziyaretçi sayısı da artar. Bölgenin doğal kaynak gibi güçlü yönleri keşfedilip değerlendirilebilir. Bunların yanı sıra isim hakkını almış o özel ürün eş değerine kıyasla 2,2 katı civarında daha pahalıya satılıyor. Milli kalkınmaya çok büyük katkı sağlayacak bu gelirler yabana atılmamalı. Yerelin özel ürünlerinin markalaşması demek katma değerinin artması demek. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız teşvik ve desteklerini artırmalı” şeklinde konuştu.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!