Tescilli çile

Güncelleme Tarihi:

Tescilli çile
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2013 00:00

Cafer Altuntaş, Keçiören’de 1998 yılında yıkık bir bağ evinin arazisini satın aldı. Evin, “Tescilli taşınmaz kültür varlığı” olduğunu öğrenen Altuntaş için çileli yıllar başladı. Arsaya yeni ev yaptırmak isteyen Altuntaş, defalarca proje çizdirdi ama her birinde prüz çıktı.

Haberin Devamı

Keçiören Esertepe Mahallesi’deki terkedilmiş tarihi Ankara bağ evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün hakkında çıkardığı “tescilli ve taşınmaz kültür varlığı” kararına rağmen, madde bağımlılarının yuvası oldu. Gece saatlerinde gelip esrar ve eroin kullanan madde bağımlılarının ateş yakması yüzünden üst katı çöken tarihi ev, tamamen kullanılamaz hale geldi.

YILLARDIR SONUÇ ALAMADIK

Esertepe Mahallesi Muhtarı Adnan Altınordu, Ahmet Şefik Kolaylı Caddesi ile 237. Sokak’ın kesiştiği yerde bulunan 2 katlı ahşap ev için çok uğraştıklarını dile getirerek, “Yıllardır yapılan tüm girişimlere rağmen bir sonuç alamadık” dedi. Çevre sakinleri ise tarihi eve gece saatlerinde gelen tinercilerden şikayetçi olduklarını belirterek, “Ateş yakıp uyuşturucu kullanıyorlar, hem görüntü kirliliği var hem de mahallede huzur kalmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARSAYLA 10 YILDIR UĞRAŞIYOR

Arsa sahibi Cafer Altuntaş, 1998’de satın aldığı yere bina yapmak için 2003 yılında beri çabaladığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Projeyi çizdirdikten sonra Keçiören Belediyesi bu bölgenin sit alanı olduğunu, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun izninin gerektiğini belirtti. Koruma Kurulu ise çizilen projede tarihi evin yerinin değiştirilemeyeceğini, çizilecek yeni bir projede tarihi evin yerinin değiştirilmeden yeniden yapılarak farklı bir proje çizilmesini istedi.

UYUMSUZLUK YÜZÜNDEN ÇÖZÜLEMEDİ

Yaklaşık 48 yıllık bir mazisi olan bu tarihi bağ evindeki problemler Keçiören Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun arasındaki uyumsuzluk nedeniyle yıllardır devam ediyor. Çizdiğimiz projelerde her defasında pürüz çıkıyor, belediyenin onayladığını bu sefer de Koruma Kurulu onaylamıyor. Son olarak çizdiğimiz projede tarihi evin yerini bizden istenildiği gibi değiştirmeden yeni bir proje çizdik, onay bekliyoruz.”

ASLINA UYGUN OLARAK YAPILABİLİR

Ankara 1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, sözü geçen arsada bulunan tarihi bağ evinin “Tescilli, Taşınmaz Kültür Varlığı” olduğunu belirterek, “Eski Ankara evlerinden olduğu için bu kategoride yer alıyor. Tarihi evi aslına uygun malzemeden olarak yeniden yaptırabilirler, başka bir işlem yapılamaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!