Temizlik kıyıdan başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Temizlik kıyıdan başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2016 16:17

Mogan Gölü’nün dip çamuru temizliği için 15 Temmuz’da yapılan yeni protokol kapsamında çalışmalar başladı. Dip çamuru temizliği yapacak gemiler suya indirilmeden önce Mogan Gölü’nde faaliyet gösteren işletmelerden, göl üstü sabit ve yüzer araçlarını kaldırmaları, tüm faaliyetlerini durdurmaları istendi.

Haberin Devamı

Mogan Gölü’nün dip çamurunun temizlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında 15 Temmuz’da imzalanan ‘Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlenmesi İşi İşbirliği Protokolü’ kapsamında ilk adım atıldı. Çamur tabakasının ortadan kaldırılması, sığlaşmanın önlenmesi ve sucul ekosistemin artırılmasını sağlayacak Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlik Projesi’nin 3 aylık hazırlık süreci başladı. Yüzey ve dip alanında faaliyet gösterecek gemiler göle indirilmeden önce Mogan Gölü’ndeki su trafiğinin durdurulması istendi. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk adımı atarak Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Gölbaşı Kaymakamlığı ve Gölbaşı Belediyesi’ne yazı gönderdi. Gölbaşı Belediyesi de bakanlığın yazısını, gölde faaliyet gösteren balıkçılara, restoranlara, çay ocaklarına ve deniz bisikleti gibi su üzerinde gezinti yapmayı sağlayan araçları kiralayan işletmelere tebliğ etti.

Haberin Devamı

TÜM FAALİYETLER SONLANDIRILACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ait gemi filosunun, Mogan Gölü’ne indirilmesi için hazırlık çalışmalarının başladığının belirtildiği tebligatta, şu ifadelere yer verildi:
“Protokol kapsamında yüzey ve dip alanında faaliyet gösterecek gemilerin, Mogan Gölü’ne indirilmesi hazırlık çalışmaları başlatılmıştır. Bu amaçla Mogan Gölü’nde faaliyet gösteren mevcut göl üstü sabit ve yüzer araçların bulundukları ortamdan kaldırılması ve her türlü faaliyetin sonlandırılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

İŞLETMELER OLUMLU KARŞILADI

Yapılan tebligatların ardından gözler Mogan Gölü’ne çevrildi. Faaliyetlerini durdurmaları ve hem yüzer, hem de sabit araçlarını kaldırmaları istenen işletmeler, kararı olumlu karşıladı. Mogan Gölü’nün bir an önce temizlenmesini istediklerini kaydeden işletme sahipleri, “Mogan, işimizden daha önemli. Burada varsak, göl sayesinde varız. Yıllardır yaşanan kirlenmenin en büyük tanıkları biziz. Mogan’ın kurtarılması için bizden istenen her şeyi yaparız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÜSTÜMÜZE DÜŞEN GÖREVİ YAPACAĞIZ

Ankara Hürriyet’e konuşan Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ise şunları söyledi:
“Dip temizliğinin yapılması için en kısa zamanda o araçların kaldırılması gerek. Burada birinci derece sorumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, ondan sonra da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız geliyor. Biz de bize düşen görevi yapacağız. Tebligatları bildirdik. Neticede oradaki kardeşlerimiz de Mogan Gölü’nden ekmek yiyor. Gölümüzün daha temiz olması, herkesin menfaatine. Bu noktada el birliğiyle gölümüzün temizlenmesi için uğraşmamız lazım. Aksi takdirde yarın bir gün göl yok olursa, Gölbaşı olarak hepimiz bunun cezasını çekeriz.”

Haberin Devamı

ÇALIŞMALAR 480 GÜN SÜRECEK

Mogan Gölü’ndeki çevre felaketinin önlenmesi amacıyla 3 bakanlık ve 2 belediyenin 30 Eylül 2014 tarihinde imzaladığı ‘kurtarma protokolü’nün ardından somut bir gelişme yaşanmamış ve 15 Temmuz 2016 tarihinde yeni bir protokol imzalanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDHB) Bakanı Ahmet Arslan’ın da imzalarının bulunduğu ‘Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlenmesi İşi İşbirliği Protokolü’ne göre UDHB’nin iki tarama gemisi Mogan Gölü’ne indirilecek. 3 aylık hazırlık sürecinin ardından başlayacak çalışma, 480 gün sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!