Deniz BİLİROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 00:00
Afrika ve İsrail üzerinden gelen, Romanya ve Ermenistan sınırındaki Aktaş Gölü’ne göç eden pelikanlar Türkiye’nin ilk yapay gölü olan Temelli Gölü’nde mola verdi. Doğa Derneği Önemli Doğa Alanları Araştırma Sorumlusu Ferdi Akarsu, "Pelikanlar ülkemiz için önemli bir tür. Pelikanlar göç ettikleri sırada dinlenmek için Temelli Gölü’nde durmuşlar" dedi.
AFRİKA ve İsrail’den Romanya ve Türkiye’nin Ermenistan sınırındaki Aktaş gölüne göç eden pelikanlar Temelli Gölü’nde mola verdi. Türkiye’nin ilk yapay gölü olan Temelli Gölü’nde görülen Ak pelikanlar burada bir süre konaklayarak yollarına devam ettiler. Temelli Gölü etrafında olan şanslı vatandaşlar bu harika doğa olayını yerinde izleme fırsatını buldular.
Pelikanlarda iki tür bulunduğunu söyleyen Doğa Derneği Önemli Doğa Alanları Araştırmacısı Ferdi Akarsu, "Temelli’ye gelen pelikan Ak Pelikanlar. Ak Pelikanlar göçebe kuşlardır" dedi.
Pelikanların İsrail ve Afrika’dan geldiğini söyleyen Akarsu şöyle konuştu:
"Güneyden gelen bu kuşlar Romanya ve Ermenistan sınırındaki Aktaş Gölü’ne göç ederler. Pelikanlar göç ettikleri sırada dinlenmek için Temelli Gölü’nde durmuşlar.
Ülkemizdeki pelikanlar Aktaş Gölü’nde yaşıyorlar ve ürüyorlar. Ancak sayıları çok az 40-50 kadar. Ülkemiz için önemli bir tür. Sulak alanların yok edilmesiyle maalesef üreme imkanları kalmıyor.
YOKTAN VAR ETTİK
Yapay gölün belde için önemli olduğunu söyleyen Temelli Belediye Başkanı Alaattin Bera Türkoğlu, "Temelli Gölü’nü yaparak ne kadar doğru bir iş yaptığımızı her geçen gün güzel örneklerle anlıyoruz. Pelikanların ziyareti görülmeye değer bir manzara oluşturdu" dedi.
Türkiye’nin ilk yapay gölü olan Temelli Gölü’nü yapmanın kendileri için bir onur kaynağı oluğunu söyleyen Türkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Temelli’de 300 dönüm üzerinde, kuruyan bir arazide bu gölü yoktan var ettik. Kuruyan bir hayattan yaşayan bir hayata geçişi sağladık. İnsanların kentin batı yakasında nefes alacakları bir alan yarattık. Onun dışına yaban hayatın da varlığını sürdürebilmesi için bir yaşam alanı oluştu. Temelli Gölü göçmen kuşların uğrak mekanı haline geldi. Pelikanların ziyareti görülmsi gereken bir doğa ziyafeti oluşturdu."