Teleses’te hedef üç yıl içinde 500 milyon dolarlık ciro

Güncelleme Tarihi:

Teleses’te hedef üç yıl içinde 500 milyon dolarlık ciro
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 00:00

Ankara’da 1987’de kurulan, Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış 650’ye yakın bayii ve 16 satış noktasıyla hizmet veren iletişim devi Teleses’in patronu Recep Uzelli, önümüdeki üç yıl içinde 500 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Müşteri memnuniyetini en üst seviyede tuttuklarını, mağazalarını "gizli müşterilerle" denetlettiklerini belirten Uzelli, "İstanbul’da ilişkilerin maddiyat üzerine, Ankara’da ise samimiyet üzerine kurulu olduğunu" belitti.

İNANILMAZ bir hızla gelişen iletişim sektöründe 20 yılda kendine sağlam bir yer edinen Teleses’in patronu Recep Uzelli, önümüzdeki üç yıl içinde 70 cep telefonu mağazası ile 500 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Ankara’da 1987’de kurulan, bugün Türkiye’nin dört bir yanında 650’ye yakın bayiye ulaşan Teleses’in sahibi Recep Uzelli Ankara Hürriyet sayfalarına konuk oldu. Ortaokulda Ulus Hali’nin önünde bardak satarak başlayan ticaret hayatını, yıllar içinde nasıl bir iletişim devine dönüştürdüklerini ve yeni projelerini bütün içtenliğiyle anlatan Uzelli, 2004’de yarattıkları Laxon markasıyla oldukça iddialı olduklarını vurguladı. Müşteri memnuniyetini herşeyin üstünde tuttuklarını, sadece mağazalarında 120 personel çalıştığını ve bütün çalışanlarla aile gibi olduklarını kaydeden Uzelli,
/images/100/0x0/55ea8d6cf018fbb8f8877263
"Rakip olarak bir tek kendimizi görüyorum ve kazanmayı seviyorum" dedi.

1987’DE KURULDU Teleses’i telefon santralleri satmak ve bunların teknik servislerini vermek üzere Kasım 1987’de kurdum. 1990 yılına kadar sadece kurumsal pazara odaklandık. Ardından çağrı cihazları, NMT araç telefonları satışının başlaması ile beraber Teleses, ilk kez nihai tüketiciye satış yaparak perakendecilikle tanıştı. Başlangıçta kapıdan-kapıya hizmet anlayışı ile başlayan Teleses, daha sonra Türkiye’nin ilk cep telefonu mağazalarından birini Ankara’da açtı. Mayıs, 1994’de Turkcell Türkiye’de ilk GSM Lisansını aldı ve ilk cep telefonu operatörü oldu. Teleses ise, 1994’de cep telefonu işine Turkcell kanadında bir bayii olarak başladı. 1994’de açtığımız mağaza da Ankara’nın ilk cep telefonu mağazalarından biridir. Cep telefonu işinde hem toptancılık hem de perakendede geliştik. 1995’de 4 mağazaya ulaştık. 1999’da ise 8 mağazaya ulaştık.

EN ÇOK KAZANDIRAN BAYİ 1997’de Teleses cep telefonu dağıtımına başladı ve ardından Turkcell’in aktivasyon merkezi oldu. 1999’da Teleses, sabit GSM Terminali’ni ilk kez Türkiye’ye getirdi. Turkcell kurumsal müşterilerini ve onların çalışanlarını korumak için çalışmalara başlayarak, kurumsal satış operasyonunu CORBUSS adında bir program çerçevesinde bir araya getirdi. Teleses ise bu projede ECOTEL FCT’lerin tedarikçisi olarak yer aldı. 1999’da Teleses Turkcell’e en çok abone kazandıran bayi olarak ödüllendirildi.

BEŞ KURUCUDAN BİRİ 2000’li yıllara gelindiğinde gerek perakende satış gerekse toptan satışta cep telefonu piyasasında lider oyuncu olarak yer almaya başladık. Teleses, cep telefonu satışlarında yüzde 6-7’lik bir pazar payına ulaştı. Teleses ve diğer 5 büyük lider toptan satış firması birleşerek, NETCELL adı altında ortak bir firma kurduk. Bin 200 noktaya cep telefonu dağıttık. NETCELL, 2002’de ciro bakımından Türkiye’nin en büyük altıncı bilişim şirketi, 2005 yılında ise 639 Milyon Dolar ciro ile en büyük yedinci bilişim şirketi oldu.

HIZLA BÜYÜYEN FİRMA 2002-2003’de NETCELL, Türkiye’de sektörün en hızlı büyüyen birinci firması seçildi. Şu an NETCELL, Türkiye’de satılan cep telefonlarının dağıtımında yüzde 30-40’lık bir pazar payına sahip. 2003 yılından itibaren mağazacılık konusuna tekrar odaklandık, çünkü artık sektörel rekabet ara oyunculara izin vermiyor. Önümüzdeki dönemde perakendeciler sektörün ana oyuncuları olacak. Hızla mağaza sayımızı artırdık ve bugün itibari ile Ankara’da 19 mağazamız var, yıl sonuna kadar bu sayı 23’e çıkacak. 2007 sonunda ise hedefimiz 35 cep telefonu mağazasına ulaşmak.

TEKNORAMA’YI SATIN ALDIK Son olarak Teknorama markasını satın aldık. Teknorama bugün Ankara’da büyük elektronik mağazacılığı konusunda önemli bir marka değerine sahip. Teknorama markasını tüm haklarıyla satın aldıktan sonra aynı isim altında Söğütözü’nde ilk büyük mağazamızı hizmete açtık. Bundan sonra amacımız 750 metrekare ve üzeri mağazacılık konseptinde de yatırımlarımızı artırmak. Bununla ilgili yer araştırmalarımız devam ediyor. Çok kısa süre içerisinde de Teknorama markası ile yeni mağazaları, yeni lokasyonlarda açacağız.

LOXON’DA İDDİALIYIZ 2004 yılında kendi markamızla bir oyuncu olmak için Kanada’da Arkon Networks firması ile işbirliği yaparak Laxon marka projesini başlattık. Laxon, ismini ilk önce DECT Telefonlarla duyurdu. 2004 Ocak ayında ilk ürün lansmanını yapan Laxon, 2004 Ekim ayında adet bazında yüzde 27’lik bir pazar payına ulaştı. Laxon’u DECT’le bırakmadık, mp3’ler, memory card’lar, bluetooth’lar, sky-p telefonlar, LCD’ler getirdik. Bugün Türkiye’nin DECT Telsiz Telefon pazarında, pazar payı anlamında ilk üçün içerisinde olan Laxon, ses/görüntü ve iletişim sektörlerinde kategorik çeşitlemesini artırıyor.

GİZLİ DENETİM Müşteri memnuniyeti ilkemiz doğrultusunda mağazalarımızda müşteriye en iyi hizmeti vermek için bir süredir "gizli müşteri" uygulaması yapmaktayız. Bunun için bağımsız bir Alman firmayla anlaştık. Bu firmanın anlaştığı kişiler her ay her mağazamıza 8 defa müşteri gibi gider, kurumsal kimliğimize bakar.

Ankaralı müşteri iyi eğitimli

Ankaralılar genel anlamda iyi okumuş, eğitim almış, iyi yetişmiş insanlar. Ankara’da daha bir samimiyet ve duygusallık var. Ama iş dünyasının da merkezi olan İstanbul’da, çok hızlı yaşamak zorundasın. Bizi İstanbul’da taşra olarak görüyorlar, ama ben Ankara’yı çok seviyorum. İnsanlar daha sıcak daha samimi. İstanbul’da ise ilişkiler daha çok maddiyat üzerine kurulu. Ankara’da müşteri ilişkilerimle çok büyüdüm.

Favorim karidesli makarna

Yemek yemeyi ve futbolu çok sevdiğini söyleyen Uzelli "Bütün yemekleri severim, yemek ayırt etmem. Patlıcanlı her türlü yemeğe ve tatlıya bayılırım. Ayda bir mutlaka Çin yemeği yerim. Karidesli makarna favorimdir" dedi. TÜSİAM tarafından "Yılın İşadamı" seçilen Uzelli, haftasonları spor yaptığını, sık sık bisiklete bindiğini belirtti.

Teleses’in üç yıllık vizyonu ve misyonu

Teleses Grubu’un sahibi Recep Uzelli, firmanın gelecekteki üç yıllık vizyonu ve misyonunu şöyle özetliyor:

70 adet cep telefonu mağazasına ulaşmak 15 adet bütünleşik elektronik mağazasına ulaşmak Her iki mağazacılık konseptinde toplam 500 Milyon dolarlık ciroya ulaşmak. Her iki mağazacılık konseptinde toplamda en çok cep telefonu satan perakendecilik grubu olmak 2009 yılı itibari ile teknoloji perakendeciliği pazarında Anadolu’da lider bir firma haline gelmek Seçkin tedarikçiler ile stratejik işbirlikleri kurmak, Pazarı büyütmek ve yeni ürünler piyasaya sürmek. Marka değeri yaratmak ve geliştirmek. Çalışanlarımız ile yaratılan değerleri paylaşmak. Rekabeti gelişme seviyesine taşımak.

Halin önünde bardak sattım

TELESES’in sahibi Recep Uzelli’nin ticarete başlayışının hikayesi de birçok kişiye ilham verici nitelikte. Ankara Kırıkkale’li olduğunu söyleyen Uzelli, ilkokul ikinci sınıftan itibaren Ankara’da yaşadığını ve Yenimahalle Meslek Lisesi’nde okuduğunu belirtiyor. "Orta birde halin önünde bardak satmaya başladım. O birlikte bardak sattığım, beni ticarete başlatan arkadaşımla da hala birlikteyim" diyen Uzelli, şunları anlatıyor: "Bunun için belediyeden tezgah almıştık. Kısa süre içince memur olan ablamın aldığı maaşı orta 3’de bardak satarak bir ayda kazanmaya başladım. Orta üçte öğretmenim bir gün halin önüne geldi, sömestr tatilinde benden 24 tane bardak aldı. Sömestr dönüşü okulda bize neler yaptığımızı sordular. Ben, "Bardak sattım" dedim. Hocam beni sınıfta herkesin önünde çok taktir etti. Lisede ise yaz tatillerinde fındık satıyordum. Ulus’ta heykelin orada bayramlarda şeker sattım. Annemle birlikte hayat mücadelesi verdik. Kazanmayı seven biriyim. Adalet bakanlığı memuriyeti sınavını kazanmama rağmen gitmedim. Keçiören’de küçük bir dükkanda elektrik tamirciliği yapmaya başladım. Televizyon, fırın, telefon tamir ettim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!