Teknoparkların hedefi ar-ge ve yeni teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Teknoparkların hedefi ar-ge ve yeni teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 00:00

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent Üniversite Sanayi İşbirliği Uzmanı Faruk İnaltekin, "Teknoparkların hedefleri Türkiye’nin Ar-Ge potansiyeline ve teknoloji üretebilme yeteneğine katkı sağlamaktır" dedi.

İnaltekin, teknoparkların bir üniversite veya yüksek öğrenim kurumu ya da bir araştırma merkezi ile resmi ilişkiler içinde olan girişimler olduğunu söyledi. Türkiye’de teknoparklarla ilgili ilk çalışmaların 1980’li yıllarda ODTÜ’de başladığını, 1996 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Teknopark Yönetmeliğini yayınlaması ve 2001 yılındaki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun çıkarılmasıyla Türkiye’de teknopark çalışmalarının ivme kazandığını belirten İnaltekin, teknoparkların teknoloji ve işletmecilik becerilerinin transferi konusunda etkin uğraş verdiğini bildirdi. İnaltekin, Türkiye’de teknoparklara pek çok teşvikler sağlandığını anlatarak, bu teşvikleri şöyle sıraladı:

"Teknoparklara bir çok muafiyetler ve haklar tanınmıştır. Bunlar Ar-Ge personeli için gelir vergisi muafiyeti, firmalar için kurumlar vergisi muafiyeti, teknopark firmalarıyla çalışan akademik personele teşvik, yönetici firmalar için vergi muafiyeti gibi kolaylıklar diye sıralanabilir. Teknoparkların hedefleri Türkiye’nin Ar-Ge potansiyeline ve teknoloji üretebilme yeteneğine katkı sağlamaktır. Ayrıca üniversite, sanayi işbirliğini sağlamak, Türkiye için sürdürülebilir kalkınmanın unsurlarından birisi olmak, girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik etmek ve desteklemek, sektör öncelikleriyle Türkiye’nin teknoloji üretiminin ve birikiminin yönlendirilmesine katkı sağlamak ve teknoloji transferi için uygun ortam yaratmaktır."

ODTÜ teknokent

Türkiye’nin ilk teknoparkı ODTÜ Teknokenti’nin her geçen gün büyüyerek, ülke ekonomisine katkılarını artırdığını ifade eden İnaltekin, "ODTÜ Teknokenti bir milyon 200 bin metre karelik alanı, tümüyle tamamlanmış alt yapısı, havaalanına 40, Ankara tren garına 15, Ankara otobüs terminaline 10 dakika uzaklıkta bulunması gibi avantajlarının yanında, 2003’teki 27 bin metrekarelik alanını 2015 yılında 250 bin metre kareye çıkarması hedefi ODTÜ Teknokentini cazibe merkezi haline getirmiştir. ODTÜ teknokentte iletişim, enerji, otomotiv, kimya,biyoteknoloji, ileri malzemeler, elektronik, savunma sanayi, iletişim, çevre projeleriyle ülke ekonomisine katkıları sürüyor" dedi.

242 şirketin yer aldığı ODTÜ teknokentte 3 bin personelin görev yaptığı anlatan İnaltekin, ODTÜ teknokentte 2 bin 500 Ar-Ge personelinin yüzde 75’i mühendis olduğunu, 2002 tarihinden bugüne kadar 428 Ar-Ge projesi üretildiğini ve 91 öğretim üyesiyle 67 proje devam ettiklerini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!