Güncelleme Tarihi:
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) ve Hürriyet Gazetesi ortaklığıyla Ankara’da, ‘TÜGİAD Ekonomi ve Gündem Dinamikleri Toplantısı' düzenlendi. Green Park Hotel’de gerçekleşen toplantıya TÜGİAD yönetim kurulu, TÜGİAD üyeleri ve Hürriyet Gazetesi temsilcileri katıldı. Toplantı kapsamında düzenlenen oturumun moderatörlüğünü, Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan yaparken, TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, TÜGİAD Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Burak Dalgıç, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Daire Başkanı Tarık Aksoy ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda Ticaret Bakanlığı’nın destek ve teşvikleri, Türkiye ve dünya ekonomisindeki güncel gelişmeler, enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar gibi bir çok farklı konu ele alındı. Konuşmacılar, TÜGİAD üyelerinin merak ettikleri soruları da yanıtladı.
TANITAMADIKTAN SONRA SATIŞINI GERÇEKLEŞTİREMEYİZ
Toplantıyı Hürriyet Gazetesi ile birlikte gerçekleştirmelerinin önemine vurgu yapan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Biz istersek dünyanın en güzel ürününü üretelim bunu tanıtamadıktan sonra dünyanın hiçbir yerine satışını gerçekleştiremeyiz” dedi. Çevikel, konuşmasında şu hususlara değindi: “TÜGİAD’ın 36. kuruluş yıl dönümü. Çok köklü eski bir dernek. Türkiye’nin en önemli derneklerinden bir tanesi. İlk ve hâlâ uluslararası genç iş insanları derneği. Biz ilk defa Ankara’da bir medya kuruluşuyla toplantı yapıyoruz. Daha önce bu toplantıları İstanbul, İzmir gibi birçok yerde gerçekleştirdik. Neden basınla birlikte yapıyoruz? Şunu bilmemiz gerekiyor ki; reel sektörün içindeler. Bizlerin bildiğinden çok daha fazlasına hakimler. Biz istersek dünyanın en güzel ürününü üretelim, tanıtamadıktan sonra dünyanın hiçbir yerine satışını gerçekleştiremeyiz. İşte dernekçilikte yaptığımız faaliyetler de böyle.
ÜLKEMİZİ LOBİ FAALİYETLERİYLE TEMSİL EDİYORUZ
İnanılmaz güzel işler yapıyoruz. Yurt dışında ülkemizi çok ciddi lobi faaliyetleriyle temsil ediyoruz. Türkiye’de, yatırımlar yaptığımız, iş birliği yaptığımız alanlar var. Ancak biz bunları doğru noktada duyuramazsak inanın sadece kendimiz biliriz, övünürüz ve o kadarla geçer. Bunu ülkeye yansıtmamız gerekiyor. Buna da en büyük emek veren her zaman basın oluyor. Biz dünyanın en iyi işini yapabiliyor olabiliriz ama basının nasıl yansıttığı çok önemli. Onlar tamamen konunun içinde oldukları için birçok şeye bizden daha çok vakıflar. Bu toplantılarda sorduğumuz sorular çok önemli. Sosyal medyadan, oradan buradan okuduklarımıza, duyduklarımıza çok inanmak mümkün değil. Duyduklarımıza inanmak yerine birinci ağızdan doğrusunu öğrenmek gerekiyor. Bunu da ülkenin en prestijli medya organı Hürriyet Gazetesi ile yapıyoruz. Bu toplantılarımız diğer şubelerimizde de devam edecek.”
DEĞİŞİMİN ÖNCÜLERİ OLABİLİRİZ
Küresel ekonominin krizlerin etkisiyle değişip ve dönüştüğüne dikkat çeken TÜGİAD Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Burak Dalgıç, genç iş insanlarının her türlü ekonomik koşulda kendi fırsatlarını yaratmada da son derece kabiliyetli olduklarını vurguladı. Değişim sürecine adapte olarak öncü olabileceklerinin altını çizen Dalgıç, “Bizim 900’den fazla üyemiz var. Yaklaşık 15 milyar dolarlık ihracat hacmimizle Türkiye’nin ekonomisine çok büyük katkıda bulunuyoruz. Ankara şube olarak da nitelikli üyelerimizin sayısını arttırarak derneğimizin gücüne güç katmaya çalışıyoruz. Geride bıraktığımız bir pandemi süreci var. Neredeyse üç yıl sürdü. Küresel ekonomiyi çok ciddi şekilde etkiledi. Bu dönem bize gösterdi ki yenilikçi ve adaptasyon kabiliyeti yüksek genç iş insanlarımız her türlü ekonomik koşulda fırsatları görebildiği gibi kendi fırsatlarını yaratmada da son derece kabiliyetli. Tam pandeminin etkilerini geride bıraktık derken bu defa Rusya-Ukrayna krizi gündeme geldi. Bu gündemin etrafında yine zor bir ekonomik dönem bizi bekliyor. Hepimiz bunun farkındayız. Küresel ekonomi sürekli bu tür krizlerin etkisiyle değişmekte ve dönüşmekte. Bu dönüşümlerden etkilenmemek için öncelikle yenilikçiliğe açık olmak gerek. Yüksek teknolojiyi yakından takip etmek, bilginin artan değerini kabul etmek, iş gücünde yeni modelleri öngörebilmek gerek. Eğer bunları başarabilirsek değişim sürecine adapte olduğumuz gibi aynı zamanda bu değişimin öncüleri olabiliriz” dedi.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ALANLARA ODAKLANIYORUZ
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Daire Başkanı Tarık Aksoy iş insanlarına teşvik ve destekler konusunda detaylı bilgiler verdi. Aksoy, “Yeni destek paketleri çıkarıyoruz, yeni destekler ekliyoruz. Hepsi sektörden gelen geri bildirimlerin toplanması yoluyla oluşturuluyor” dedi. Hizmet ihracatının son yıllarda çok popülerleşen bir kavram olduğunu vurgulayan Aksoy, “Biz bakanlık olarak özellikle katma değeri yüksek alanlara odaklanıyoruz. Sağlık turizmi, yakın zamanda çıkardığımız spor turizmi, uygulama yazılım satışı gibi bilişim sektörü, yurt dışından gelen öğrencilerin burada ağırlanması ve eğitim görmesinin yer aldığı eğitim sektörü bir de film-dizi sektörümüz. Hali hazırda belli bir yere geldik. Bundan sonrasında daha ileriye taşımak anlamında faaliyetler yürütüyoruz” diye konuştu.
BU DÖNEMDE EKONOMİYİ ÖNGÖRMEK ÇOK ZOR
Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, “Bu dönemde ekonomiyi öngörmek çok zor. Global anlamda alışık olmadığımız garip bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemin gittikçe uzaması ve gittikçe öngörülebilir olmaktan uzak olması gibi bir özelliği var. Her geçen gün ‘en kötüsü geride kaldı’ dedik. Ancak pandemi bitti, arkasından Rusya Ukrayna savaşı geldi, o yüzden daha çok dikkatli olmak gerekiyor” dedi. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan da “Evet Türkiye’de enflasyon, faiz, kur gibi bir sarmal içerisindeyiz ama dünyada da çok farklı bir gidişat yok” yorumunda bulundu.
Yoğun ilgi gören organizasyon sonrası konuşmacılara plaket takdim edildi.