Güncelleme Tarihi:
ODTÜ Teknokent’te Savunma Sanayi Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (SATGEB) kurulması ile birlikte ASELSAN, HAVELSAN, TAI gibi sektörün büyük ana yüklenicilerinin Ar-Ge birimlerinin merkezde yer almasını sağladıklarını belirten ODTÜ Teknokent Savunma Sanayi Kümelenmesi (TSSK) Yöneticisi Burcu Uslu, “282 firmadan yaklaşık 70’i savunma sanayi alanında faaliyet gösteriyor. ODTÜ Teknokent’te bugüne kadar 460 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 2002’den bugüne kadar 955 ortak Ar-Ge projesi yürütüldü” dedi.
YÜZDE 51’İ YAZILIM
2002’den bu yana 549 farklı akademisyen ile bin 612 sözleşme imzalandığını ve 44 farklı bölüm ve enstitü ile işbirliği yapıldığının altını çizen Uslu, ODTÜ Teknokent’in çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu rakamlar ODTÜ Teknokent‘in sahip olduğu ekosistemin gücünü gösteriyor. Ağustos 2013 itibariyle ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 51’i yazılım-bilişim, yüzde 19’u elektronik, yüzde 11’i telekomünikasyon, yüzde 6’sı medikal teknolojileri, yüzde 13’ü ise ileri malzeme, tarım, gıda, uzay-havacılık, enerji, otomotiv, çevre gibi diğer alanlarda Ar-Ge çalışması yürütüyor.
YATIRIM PLANLAMASI
Türkiye’nin ilk ve en büyük teknoparkı konumunda olan ODTÜ Teknokent Savunma Sanayi Kümelenmesi, her geçen gün daha da büyüyüp gelişiyor. Teknokent, ülkemizin uluslararası rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştirmek için var olan şirketlerin üniversite sanayi işbirliğini de geliştirerek Ar-Ge geliştirme kapasitelerine çeşitli idari ve vergisel teşvikler ile yardımcı oluyor. ODTÜ TSSK, savunma sanayi sektöründe yer alan büyük, orta ve küçük ölçekli firmalardan oluşan yapısıyla uluslararasılaşma faaliyetlerini ve küme içi işbirliğini geliştirmek, sektörde sahip olunan birikimin yurt içi ve dışında diğer sektörlere aktarılarak, kaynakların doğru kullanılmasını, yapılacak yeni yatırımların doğru planlanmasını sağlamayı amaçlıyor.”
52 TEKNOLOJİ MERKEZİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Temmuz 2013 verilerine göre Türkiye’de faaliyette olan teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısının 52 olduğunu da vurgulayan Uslu, “Türkiye’de teknopark çalışmaları 1980’li yıllarda, Ar-Ge destekleri ise yasal olarak 2000 yılından sonra başladı. ODTÜ Teknokent ise, Türkiye’nin ilk ve en büyük teknoparkı olma özelliği taşıyor” dedi.
ÖRNEKLER İNCELENDİ
ODTÜ Teknokent kurulurken fizibilite çalışmaları kapsamında öncelikle ABD ve İngiltere başta olmak üzere dünyadaki teknokent örneklerinin incelendiğini ifade eden Uslu, “Bu çalışmaların neticesinde, 1992 yılında teknoloji geliştirmeye yönelik kuluçka merkezleri kurmak ana hedefi altında KOSGEB ile işbirliği içinde ODTÜ TEKMER hizmete açıldı. ODTÜ TEKMER’de elde edilen başarılı sonuçlar ise, ODTÜ’de bir bilim parkı yani teknokent kurulması çalışmalarını teşvik etti” diye konuştu.