Güncelleme Tarihi:
Türkiye genelinde sayıları 1 milyona yaklaşan atık kağıt toplayıcılarını, kayıt dışı istihdamdan kurtaracak adımı Çankaya Belediyesi başlattı. Sokak toplayıcılarına yönelik çalışmalar öncesi Brezilya ve Meksika modellerini inceleyen Çankaya Belediyesi yetkilileri, atık kağıt toplayıcıları ile lisanslı toplayıcı firma arasında köprü görevi üstlendi. Bahçelievler semtinin pilot bölge seçildiği proje kapsamında belediye, atık kağıt toplayıcılarını sözleşmesi olan firmanın çalışanı yaptı. Hijyenik olmayan ortamlarda yaşayan toplayıcılar, pilot bölge çalışmasına dahil edilmeden önce eğitimden geçti. İş güvenliği ve insan ilişkileri konusunda eğitim alan toplayıcılarının mesai saatleri içerisinde dış görünüşlerinin temiz ve düzenli olması amacıyla tek tip kıyafet uygulaması başlatıldı. Tek tip elbise, araç takip sistemiyle izlenen giydirilmiş araçları ile ambalaj atığı toplayan çalışanlar, Türkiye’nin ilk sigortalı atık kağıt toplayıcısı oldu.
PİLOT UYGULAMA 6 AY
Pilot uygulamanın 6 ay süreceğini ve bölgede olumlu sonuçlar alınması halinde çalışmanın yaygınlaştırılacağı belirten Çankaya Belediyesi yetkilileri, şunları söyledi: “Bahçelievler eğitim seviyesi yüksek ve çevreye duyarlı vatandaşlarımızın ikamet ettiği bir semt. Yaptığımız çalışmanın olumlu-olumsuz geri dönüşünü sağlıklı bir şekilde alacağımızı düşünüyoruz.”
SIRADA ‘ÇEKÇEK’LER VAR
Yaklaşık 150 bin atık kağıt toplayıcının yaşadığı Ankara’da, Çankaya Belediyesi’nin başlattığı projenin tüm toplayıcılara ulaşması bekleniyor. İlk aşamada kamyon ile toplayıclık yapan kağıt toplayıcılar seçilirken, 6 aylık pilot uygulamadan elde edilecek başarıya göre projenin, kapsamlı bir şekilde daha alt kesime de inmesi hedefleniyor. İkinci aşamada, ‘çek çek’ adı verilen çekmeli araçlarla toplayıcılık yapan kağıt toplayıcıların da projeye dahil edilmesi planlanıyor.