Güncelleme Tarihi:
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yatırım yeri konusunun büyük problem olduğunu ve istismar edildiğini belirterek, müteşebbisin herhangi bir sıkıntı yaşamadan yatırım yapacağı tek adresin Organize Sanayi Bölgeleri olduğunu söyledi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’de iş adamlarının çok farkında olmadığı yatırım yeri problemleri olduğunu belirtti. Özdebir, mevzuata uygun yatırımın Organize Sanayi Bölgeleri dışında çok zor bir süreçten geçtiğini vurguladı. Bazı yatırımcıların tarım arazisi üzerine fabrika kurduğunu aktaran Özdebir, belediye tarafından da tarımsal sanayi veya işletme ruhsatı verildiğini, bu durumun ise ilerde sorun çıkarabilecek bir konu olduğuna değindi. Özdebir, konuyla ilgili şöyle konuştu:
Yatırım konusu istismar ediliyor
“Yatırım konusu istismar edilen bir alan. Tarım arazisi üzerine fabrika yapıyorsunuz ve belediye tarımsal yapı veya tarımsal sanayi diye işletme ruhsatı veriyor. Bu durum ilerde sorun çıkarabilecek bir konu. Yeriniz uygunsa zaten izin alma işlemleri en az bir yıllık süreci kapsıyor. Yeriniz uygun değilse bir sene sonra tekrar sıfırdan başlamak zorunda kalıyorsunuz.
OSB’ler ciddi avantaj
Kimse farkında değil ama bütün mevzuata uygun olarak bir yerde yatırım yapmak, OSB’ler dışında çok zor. OSB’ler bu konuda çok ciddi bir avantaj. Bütün mevzuatı tamamlanmış, hukuka ve gerekli düzenlemelere uygun şekilde hazırlanmış yerlerdir. Ankara bu açıdan iyi bir avantaja sahip. Başkent, OSB’leri ile de yatırım yeri olarak cazip. Yatırımcıların hemen işe başlayabileceği arazileri hazır. Bu anlamda çok önemli.
Dünya tarafından takdir ediliyoruz
OSB sistemi Türkiye’nin 50 yıldır sürdürdüğü en güzel ve en başarılı projedir. Çevreyle barışık, düzenli, denetlenebilir bir yapı içerisinde. Bu yapılar bütün dünya tarafından taktir ediliyor. Türkiye’nin bu lisansını almaya bir çok ülke talip. Bize bu konuda müracatlar geliyor ve çalışmalarımız var. Ankara OSB anlamında Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük kapasitesine sahip.
Parça yerine sistem üreteceğiz
ASO’nun 2. ve 3. OSB’lerin içinde de Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile beraber olarak da Uzay Sanayi İhtisas OSB’yi kuruyoruz. Sadece havacılık ve uzay sanayine üretim yapan firmalar yer alacak. Havacılık sanayinde Ankara ve Eskişehir ile birlikte çok ciddi bir kapasite oluşuyor. Eskişehir’de uçak motorları üretiliyor, Ankara’da da uçağın gövdesi ve diğer aksamı üretiliyor. Biz burada parça üretmek yerine, sistem üretmek istiyoruz. Yani iniş takımının parçalarını değil, bu takımı komple üretmek istiyoruz. Kanadın parçalarını, iskeletini değil, artık gövdeyi üretmek istiyoruz. Hem sivil havacılığa, hem savunma sanayine hem de diğer uçak üreten firmalara burada hizmet sunmak istiyoruz.”