Meltem ÖZGENÇ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2020 14:46
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), 1 Ocak 2020 itibariyle e-faturaya geçilmesi ve bu süreçteki mağduriyetleri önlemek amacıyla e-fatura bilgilendirme toplantısı düzenledi.
SAYFALARCA EVRAK HAZIRLANMAYACAK
Toplantıya, Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri ve SGK Sağlık Yazılımları Daire Başkanı Nazire Özlem Ergün de katıldı. Mükellefler için 5 bin liranın üzerindeki tüm satışlar için e-fatura düzenleneceğine değinilen toplantının açılış konuşmasını yapan TEİS Başkanı Nurten Saydan şunları söyledi: “1 Temmuz 2012'den itibaren SGK e-reçete uygulamasını fiilen başlattı. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren de zorunlu hale getirildi. Her şeyin elektronik ortamda olduğu bir dönemde faturalarımızın da elektronik ortamda olması kaçınılmaz bir süreçti. E-fatura uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumuna eczanelerin sayfalarca evrak hazırlama maliyetini ortadan kaldıracak. Evrak teslim sürecinde de birçok kolaylık getirecek. Örnek vermek gerekirse, hatalı ya da eksik evrak telaşı ve zaman kaybı son bulacak.
FATURA TAKİP KOLAYLAŞACAKe-faturalar dijital ortamda arşivlenecek. Dolayısıyla geriye dönük fatura takip işlemleri kolaylaşacak. Basım ve gönderim süreçlerinde kağıt tüketimini minimuma indirecek, yani doğa dostu bir uygulama. Uygulama, fatura kesme, ulaştırma, arşivleme gibi işlemleri kolaylaştırdığından ve hızlandırdığından dolayı muhasebe işlemlerini de basitleştirecek. Ancak, bu uygulamanın hayata geçmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığının özellikle eczacıların iş akışını göz önünde bulundurmalarını ve eczacıları mağdur etmeyecek bir geçiş süreci hazırlamalarını bekliyoruz. Zira eczanelerin ayın 15’ine kadar fatura kesebilme imkanının ortadan kaldırılmaması, e-arşiv uygulamasına Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminin hazır olmasının beklenmesi gibi eczanelerin çalışma koşullarını bozmayacak şekilde bir süreç yaşamamız hayati önem arz etmektedir.”
KAYIT DIŞI İLE MÜCADELEGelir İdaresi Daire Başkan Vekili Mustafa Akpınar ise bu uygulamanın 2010 yılından bu yana yürütüldüğünü belirterek, “Amaç maliyetlerin azaltılması, zaman kaybının önlenmesi ve kayıtlarımızın elimizde daha sağlıklı şekilde kayıt dışıyla mücadeleye destek verecek şekilde bulundurulması” dedi.