TEİS: Daha önce yok olan ilaçlar aniden depolara geldi

Güncelleme Tarihi:

TEİS: Daha önce yok olan ilaçlar aniden depolara geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2017 11:49

TEİS: Daha önce yok olan ilaçlar aniden depolara geldi

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE'de, daha önce depolarda olmadığı gerekçesiyle tüm eczanelerde bulunmayan ilaçların, zam beklentisinin oluştuğu 20 Şubat'tan sonra depolara gelmeye başladığı belirtildi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, geçtiğimiz aylarda piyasada bulunmayan ilaçların en büyük nedeninin, ilaç firmaları ve ecza depolarının fiyat artışının yürürlüğe gireceği tarihe endeksli olarak üretim ve sevkiyat planlaması yapmasından kaynaklandığının belirtildiğini hatırlattı.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı açıklamada, "Bugün 29989 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda, fiyat değerlendirme komisyonu her yılın ilk 45 günü içerisinde toplanarak beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırmasında kullanılacak 1 Avro değerini ilan edeceğini ,fiyat artışının da 5 gün sonra yürürlüğe gireceğini, bundan dolayı da artık ilaçların eczaneye kesintisiz olarak gelmesini beklediklerini ifade etti" dedi. Bu durumun depo ve firmalarda ilaçların stoklarda bekletilmesinin önüne geçeceğini belirten Saydan, şunları kaydetti:

HAYRET VERİCİ BİR OLAY

"Özellikle 2016 yılının son ayından beri piyasada bulunmayan ilaçlar, Şubat'ın 20'sinden sonra aniden depolarda bulunmaya başlandı. Dolayısıyla da ilaçlar eczanelerimize gelmeye başladı. Bu, hayret verici bir olaydır. Daha önce vatandaşlar her gün eczanelerimize geldiklerinde yaşadıkları sorun yüzünden eczanelerimiz suçlandı. Ama sorunun kaynağının eczanelerimiz olmadığını defalarca söyledik. Şimdi aniden depolarda bulunmaya başlayan ilaçlar da bu durumu kanıtlar niteliktedir" dedi.

DEVLET, ECZACILARI ZARAR ETTİREREK TASARRUF ETMEYE ÇALIŞMAMALI

Nurten Saydan, eczanelerin her zaman kolaylıkla töhmet altında bırakıldığını belirtirken, "Bırakın stok yapmaya müsait sermayeye sahip olmasını, neredeyse yüzde 95’inin kredi ve borç sarmalında olduğu göz önünde bulundurulursa, böyle bir ithamın yersiz ve mesnetsiz olduğu açıktır. Fiyat Kararnamesinde, ilaç fiyat düşüşlerinden oluşan zararımızın telafisi için hala herhangi bir yaptırım düzenlenmemiş olmasına da bir anlam veremiyoruz. İlaç fiyatı düşen firmaya 45 gün boyunca eczacıya pahalı fiyattan ilaç satmasına imkan tanıyan düzenlemede ısrarın sebebi anlaşılabilir değildir. Devlet, eczacıları zarar ettirerek tasarruf etmeye çalışmamalı, tasarrufu kaynağından yani ilaç firmaları üzerinden etmelidir" dedi.

Saydan, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararla ilgili olarak, 7. maddenin 3. fıkrasında yer alan, 'Avro değeri bir önceki yıla göre arttıysa, komisyon kararının ilanından itibaren 5 gün sonra, düştüyse komisyon kararının ilanından itibaren 45 gün sonra yürürlüğü girecek' maddesini değerlendirerek, şunları kaydetti:

YENİ FİYAT UYGULANMASINDA 45 GÜN BEKLENMEYECEK

"Yani, artış gösteren Avro değerinden sonra, yeni fiyatın uygulanması için daha önceki yıllarda olduğu gibi 45 gün beklenmeyecek, hemen yürürlüğe girecek. Bu uygulamanın da ilaç eczaneye gelirken yapılan stokçuluğun önüne geçeceğini umuyoruz. Diğer taraftan fiyat düşüşlerinde eczanelerimizin stoklarında oluşan zararın telafisi için de firmalara eczane zararlarını karşılanması yönünde yaptırım uygulanmasını sağlayacak düzenleme yapılmasını da 13 yıldır beklediğimizi yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Eczacılar zarar ettirilerek tasarruf adil değil, sürdürülebilir değil" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!