Tedavi umudu sıraya takıldı

Güncelleme Tarihi:

Tedavi umudu sıraya takıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 01:20

8 yıl önce uyuşturucu batağına saplanan 42 yaşındaki Ali Acı, önce işini ardından da eşini kaybetti. Uyuşturucudan kurtulmak için AMATEM’e sığınan Acı, “Tedavi için 5 ay sonra gel” cevabını aldığını iddia etti. AMATEM ise, “Ankara’da tek kaldık. Alkol tedavisinde 1,5-2 ay, madde bağımlılığı tedavisinde de 2,5-3 ay sonrasına sıra verdiğimiz oluyor. İddia edildiği gibi 5 ay sonrasına sıra verilmesi mümkün değil” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Arkadaş ortamında esrar kullanmaya başlayan ve son olarak bonzai’nin pençesine düşen 42 yaşındaki Ali Acı, 8 yıldır yaşadığı bağımlılık kâbusundan kurtulmak istiyor.
Madde bağımlısı olduğunu öğrenen eşi tarafından terk edilen ve çocukları devlet korumasına alınan Acı, İvedik’teki Ankara Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne (AMATEM) başvurduğunu belirterek, “Yatak sayısının yetersiz olmasından dolayı beş ay sonrasına randevu verdiler. Beş ay sonrası açıkça, ‘Git seninle uğraşmayalım’ demek oluyor” diye konuştu. Hayatındaki her şeyi uyuşturucu nedeniyle kaybettiğini dile getiren Acı, “Artık yolun sonundayım” dediği süreci şöyle anlattı:

AİLEM PARÇALANDI

“Ankara’nın en eski semtlerinden Hacıbayram’da 3 çocuğum ve eşimle mutlu bir hayatım vardı. Geçimimi de çocukluk yıllarından itibaren elimden düşürmediğim sazımla birlikte düğünlere giderek sağlıyordum. Sesim ve çalma stilim nedeniyle internet üzerinde bir hayran kitlesine sahiptim. Ancak esrar kullanımı ile başlayan uyuşturucu sürecim beni bir mahvolmuşluğa sürükledi. Çeşitli sıkıntılarımın olduğu bir gün arkadaşlarımın, ‘Sakın kullanma, deneme’ uyarılarına rağmen eroine bulaştım. İlk gün çok iyi hissettim. Bütün dertlerimi unutuyorum derken, bir hafta içinde bırakamadığımı fark ettim. Gittiğim düğünlerde artık eskiden çok iyi bildiğim parçaları hatırlayamaz, sazın teline basamaz oldum. Önce işimden sonra eşimden oldum, çocuklarım ise devlet koruması altına alındı. Ailem parçalandı hayatım yok oldu.

Haberin Devamı

UMUDUM KALMADI

İşim, ailem ve arkadaş hayatımın yok olması beni iyice bilinmeze sürükledi. Ne olsa denemeye başladım. Son olarak ucuz yollardan edinilebilen bonzai’yi kullanınca artık sona geldiğimi hissettim. Bundan kurtulmak sanatıma, eşime ve çocuklarıma kavuşmak için tedavi amaçlı başvuruma, ‘Yer yok, 5 ay sonra gel’ diyerek karşılık verdiler. Bu süre içinde neler olabileceğini çok iyi biliyorum. Kriz anlarında gözüm kararıyor. Yetkili kurumlardan benim çığlığımı duymalarını istiyorum. Beni hayata bağlayacak AMATEM umudum da kalmadı.”

Haberin Devamı


'5 AY' İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

AMATEM yetkilileri ise ‘5 ay sıra bekleme’ iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Türkiye’de AMATEM sayısı çok az. Ankara’da ise tek kaldık. Şehir dışından çok sayıda bağımlı geldiği için alkol tedavisinde 1,5-2 ay, madde bağımlılığı tedavisinde de 2,5-3 ay sonrasına sıra verdiğimiz oluyor. İddia edildiği gibi 5 ay sonrasına sıra verilmesi mümkün değil” açıklamasında bulundu.

BAĞIMLI SONUÇ ALAMIYOR

AMATEM’lerde insanlara, “Sıra bekleyin tedavi edelim” denilmesinin yanlış olduğunu savunan Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) Başkanı Dila Tezemir şunları söyledi:
“İnsanlar çaresizlik içinde kaldıkları anda çözüm aradığı kişiler bu cevabı vermemeli. Ağır psikolojik travmalar içinde ne yapacaklarını zaten bilemiyorlar. Bunun üzerine aldıkları umut kırıcı cevaplar onları daha kötü durumlara itebilir. Bu noktada devletin yetkili kurumları özel teşviklerle insanlara tedavi alanları sunmalı. Ayrıca AMATEM’ler madde bağımlılığının tedavi edildiği yerler olmaktan ziyade ikame tedavisi olarak bilinen yerine koyma yöntemi uyguluyor. Kullanılan ve daha ağır etken maddeler içeren sözde ilaçlar bağımlılar üzerinde daha çok sorun oluşturarak daha ciddi problemlere neden oluyor. Yaptığımız araştırmalar her uyuşturucu bağımlısının defalarca AMATEM’lere müracaat ettiğin ancak bir sonuç alamadığını gösteriyor. Ayrıca özel hastanelerde yapılan elektroşok ve palet yöntemleri ise psikiyatrik tuzak olarak ortaya çıkmaktadır. On binlerce lira alınarak yapılan bu tedaviler ise maalesef herhangi bir sonuç vermiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!