TDB’den taslak isyanı

Güncelleme Tarihi:

TDB’den taslak isyanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2014 01:12

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkan Vekili Dr. Dt. Serdar Sütçü, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ağız ve diş sağlığı hizmeti ile ilgili yönetmelik taslağı nedeniyle diş hekimlerinin Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı buruk kutladığını söyledi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik Taslağı’nın doktor olmayan herhangi birinin ve büyük sermaye gruplarının ağız-diş sağlığı merkezlerine ortak olmasının yolunu açtığını aktaran Dr. Dt. Serdar Sütçü, taslağın ağız-diş sağlığı hizmetlerinin tamamen “kâr” getiren bir hizmet olarak görülmesine, diş hekiminin “işçi” haline gelmesine, neden olacağını iddia etti. Sütçü konuyla ilgili şunları söyledi:

DEVLETTEN VE YURTTAŞTAN FAZLA PARA ALINACAK

“Büyük sermaye gruplarının önünü açmayı planlayan bu taslak için tüm dişhekimlerinin temsilcisi ve yasa ile kurulmuş Türk Dişhekimleri Birliği’nin görüşü alınmadı. Taslakla muayenehaneler yok edilmeye çalışılıyor. Diş hekimliğinin, muayenehane ve polikliniklerde yapılmasını zorlaştırıyor. Hizmetin niteliğinin düşmesine, gereksiz işlemlerle devletten ve yurttaştan fazla para alınmasına neden olacak bir taslak. Bazı grupların etkisi ile hazırlanan yeni yönetmelik dişhekimliği mesleğinin geleceğini tehdit ediyor.

Haberin Devamı

HEKİMLER TARAFINDAN AÇILABİLMELİ

Bakanlıktan 10 talebimiz var; mevcut sağlık kuruluşları faaliyetlerini sürdürebilmeli, yeni açılacak sağlık kuruluşları için hizmetinin niteliğini artırmakla ilgisi olmayan koşullar getirilmemeli, sağlık kuruluşları ancak dişhekimleri tarafından açılabilmeli, sağlıkta reklama izin verilmemeli, tanıtım adı altında reklama kapı aralanmamalı, hasta sırrına saygı gösterilmeli; hastanın açık izni olmadan kişisel verilerinin paylaşılması istenmemeli, olağan denetimler önceden bilgi verilerek yapılmalı; denetimde rehberlik önde tutulmalıdır. Uygulanacak yaptırımlar ölçülü olmalı, dişhekiminin sürekli mesleki eğitimini destekleyen kurallara yer verilmeli, düzenlemelerde dişhekimi ile meslek örgütü arasındaki bağı gözeten kurallara yer verilmelidir. Dişhekimliğini ilgilendiren bütün kurallar dişhekimlerinin görüş ve önerilerini etkin biçimde ortaya koyabileceği bir yöntemle yapılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!