Güncelleme Tarihi:
ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin yoğunlaştığı Balıkesir'de tavuk gübrelerinin geri kazanımına yönelik yeni bir proje hayata geçirilecek. Kurulacak tesiste, kümeslerde dönem sonunda oluşan gübre-altlık karışımları işlendikten sonra kümeslerin ısıtılmasında kullanılacak.
Artan insan nüfusuyla birlikte büyüyen hayvancılık endüstrisi, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde çevresel sorunlar oluşturan yüksek miktarlarda hayvansal atığın oluşmasına neden oluyor.
Türkiye’de, son yıllarda özellikle kümes ve çiftlik hayvanlarından kaynaklanan hayvansal atıklar, en önemli ve ciddi çevresel problemler arasında yer alıyor. Bu nedenle tavukçuluk sektöründe dışkının oluşturduğu çevresel sorunlar önem kazanıyor. Dolayısıyla tavuk gübrelerinin geri kazanılmasına yönelik çalışmalar, ekonomiye katkı yaparken, dışkıların oluşturduğu çevresel sorunların azaltılması açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’de kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin yoğunlaştığı bölgeler arasında yer alan Balıkesir, bu özelliği ile hayvan gübrelerinin geri kazanımı açısından önemli bir potansiyel içeriyor. ADM Atık Sanayi ve Ticaret AŞ de bu amaçla yaklaşık 1 milyon liralık yatırımla tavuk gübrelerı̇nı̇n gerı̇ kazanılması yönelik projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Gübre geri kazanım tesisi için hazırlanan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, kümeslerde dönem sonunda oluşan gübre-altlık karışımı Balıkesir'in Karesi ilçesinde kurulacak tesise getirilecek. Gübre-altlık karışımı yüksek sıcaklıkta kurutulacak. Gübreler kurutma ve diğer işlemlerin ardından kümeslere nakil edilecek ve kümeslerin ısıtılmasında yakıt olarak kullanılacak.
Tesis, 21 bin 500 metrekarelik yüzölçümlü tapulu alan üzerinde 3 bin 920 metrekarelik kapalı alanda, 90 ton/gün kapasiteyle faaliyet gösterecek.
Tesiste 5 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.