Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 20:16
RAMAZAN ayı boyunca bütün beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Diyetisyen Ebru Aydın "Açlık metabolizmasının bir getirisi olan tatlı isteği ramazan ayında hepimizi tatlı canavarı haline getirebilir. Bu noktada dikkat edilecek husus ise tatlı seçimidir" dedi.
Aydın sözlerine şöyle devam etti:"Beslenme alışkanlıklarımız değiştiği için bünyeye daha az zarar vermeyi sağlamak da bizim elimizde. Örneğin normalde bizler oruç tutmadığımız günlerde 5-6 öğün beslenirken ramazanda bu öğün sayısı ikiyle kısıtlıdır. Bu öğün sayısını artırmanın yolu ise iftarı hafif iftarlıklarla geçiştirmek, yemeği 1-2 saat sonra
yemek, kendimize meyvelerden oluşan bir ara öğün yapmak ve sahurda yiyeceğimiz yemekle ramazan öğün sayımızı dörde çıkarabiliriz. Gün boyu almadığımız ve metabolizmamız için son derece önemli olan sıvı tüketimimizi iftardan sonra bol su içerek tamamlamalıyız.
Tatlı seçimine dikkat Açlık metabolizmasının bir getirisi olan tatlı isteği ramazan ayında hepimizi tatlı canavarı haline getirebilir. Bu noktada dikkat edilecek husus ise tatlı seçimidir. Ramazanda baklava, lokma, tulumba gibi şerbetli hamur tatlılar yerine daha çok muhallebi, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Soframızı süsleyen salatalar ve zeytinyağlılar günlük almamız gereken posa miktarı için önemli olduğundan fazla tüketilmelidir. Bu süreçte yemek seçimi kadar yemeklerin pişirme yöntemleri de önemlidir. Kızartma ramazanda da uzak durmamız gereken pişirme yöntemiyken, haşlama, ızgara ise tercih edilmesi gereken pişirme yöntemleridir. İftarda olduğu gibi sahurda da ağır yemeklerden kaçınılmalı geçmişten günümüze gelen hamur işi alışkanlıkları en aza indirilmeli hatta bırakılmalıdır. Çünkü sahur sonrası uyunan uyku hareketsizliği beraberinde getirdiğinden bu tür ağır yiyecekler mide problemlerine ve kilo artışına neden olacağını unutmamalıyız. Kalp, diyabet, ülser gibi sağlık problemi olan kişiler oruç tutmamalıdır. Çünkü gün boyu açlık ve sonrası yenilen yemekler bu hastalıkların kötüye gitmesine neden olur. Bu sağlık problemlerine sahip kişiler sağlığın her şeyden önemli olduğu bilincine varmalılar.
Gölbaşı’nda bin 300 kişiye iftar verilecekGÖLBAŞI Belediyesi, ankara Büyükşehir Belediyesi ve Hüdaverdi Vakfı işbirliğinde ramazan ayı boyunca üç ayrı mahallede kurulacak iftar çadırlarıyla günde bin 300 kişiye iftar verilecek. Ayrıca Gölbaşı Belediyesi, ramazan ayı boyunca muhtarlar tarafından belirlenen ihtiyaç sahiplerine yardım paketleri dağıtacak.Belediye’nin düzenleyeceği ramazan şenliklerde ise vatandaşlar alışveriş standlarını gezip, alış-veriş yapabilecekler. Çocuklar için lunaparkın da yer aldığı şenlik alanında, yerel sanatçılar konser verecek ve kukla gösterileri sahnelenecek.
Beypazarı ramazan sofraları hazırankara’nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı’nda hem halk hem de yerel yönetim Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamladı. Beypazarılı esnaf geçen yıllarda Ankaralıların ilgi gösterdiği yöresel yemeklerden oluşan iftar mönüleriyle Ramazan’ı karşılamaya hazır.Beypazarı mutfağının en özenli lezzetlerinden oluşan iftar sofraları özellikle tarihi mekanlarda eski Ramazanları yaşamak isteyen Ankaralılar için farklı seçenekler sunuyor. Tarhana çorbası, Beypazarı güveci, yaprak dolma ve 80 katlı baklavadan oluşan yöresel mönünün yanı sıra konaklarda farklı tatları denemek de mümkün.Bu yıl ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle İnözü Vadisi’nde doğayla iç içe açık havada kurulacak iftar sofralarında da misafirlerini ağırlayacaklarını söyleyen Beypazarılı işletmeciler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir ramazan ayı geçirmeyi umduklarını belirttiler.