Çevresinde birçok doğal güzelliği barındıran eşsiz bir hazineye sahip başkentte Ankara’da Kurban Bayramı’nda gezilebilecek yerlerden bazıları şöyle:
BOZKIRIN GELİNLİĞİ TUZ GÖLÜBaşkent’e 150 kilometre uzaklıktaki Şereflikoçhisar sınırlarında bulunan ve Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, doğal güzellikleriyle ilgi çekiyor.
"Bozkırın Gelinliği" olarak adlandırılan Tuz Gölü’nde özellikle gün doğumu ve batımı sırasında güneşin ışıklarının yansıdığı tuz tabakasında oluşan kristal görüntüleri tatilcilerin beğenisini topluyor.
Beyazlığı ve parıltısı aldatıcı bir biçimde kar ve buz görüntüsüne sahip olan göl, doğal güzelliğiyle fotoğraf sanatçılarının da ilgi odağı oluyor.
KARAGÖL, DOĞAL GÜZELLİĞİYLE İLGİ ÇEKİYORÇubuk ile Kızılcahamam arasında, Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı eteğindeki Karagöl, mükemmel bir doğal güzelliğe sahip. Çubuk’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan Karagöl’ün her iki tarafı yamaçlarla çevrili, etrafı çam ve dağ kavağı ile kaplı. Küçük ama derin bir krater gölü olan Karagöl, her mevsim farklı güzellikler barındırıyor. Şehir yaşamından uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenlerin tercih ettiği Karagöl’de
balık tutulup mangal keyfi de yapılabilir.
KURTULUŞ SAVAŞI’NIN İZLERİ POLATLI’DABaşkent’e 76 kilometre uzaklıktaki Polatlı’da bayram tatilinde Kurtuluş Savaşı’nın en önemli aşamalarının yaşandığı Sakarya Meydan Savaşı’nın izleri görülebilir.
Atatürk’ün Sakarya Meydan Savaşı’nı yönettiği karargah Alagöz köyünde, attan düşerek yaralandığı yer ise İnler köyünde bulunuyor. Bu savaşın önemli coğrafi mevkileri olan Duatepe, Beştepe ve Kartaltepe de Polatlı sınırları içinde yer alıyor. Sakarya Şehitleri Anıtı, Dua Tepe Anıtı, Alagöz Karargah Müzesi’nin bulunduğu Polatlı’da, antik Gordion şehri ve Kral Midas’ın mezarı da gezilebilir.
KAPLICAYLA DİNLENİN Ankara’ya 80, Ayaş’a 23 kilometre uzaklıktaki kaplıcalar, Ilıca Vadisi’nde yer alıyor. Ayaş’taki otel ve moteller, tatilde sağlığını düşünenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Ayaş kaplıcaları, Türkiye’deki termal su kaynakları içerisinde hem içmece hem de kaplıca olarak Sağlık Bakanlığından ruhsatlı ilk tesis olma özelliğini de elinde bulunduruyor. İlçe yakınlarındaki Karakaya Kaplıcası ile aynı özelliği taşıyan içmeceler romatizma, nevralji, kadın hastalıkları, safra kesesi taşları ve böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde etkili oluyor.
Ankara’ya 73 kilometre uzaklıktaki Haymana ise kaplıca turizmi bakımından başkentin en gelişmiş ilçelerinden biri olarak dikkat çekiyor. İlçede termal sularının ve havuzların bulunduğu 4 otel ile belediyeye ait 2 kaplıca bulunuyor. Ayrıca yeni hizmete giren Çağ Grubu Hastaneleri’ne ait tesislerden de devre mülk sahipleri faydalanıyor. Sıcaklığı 44.5 derece olan banyo ve içme kürlerine elverişli olan termal suların romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları, sinirsel ve kas yorgunluğu hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor.
DÜZCE ŞELALELERİTEM Otoyolu ve D-100 kara yolunda bulunan Düzce, tatil dönemlerinde Ankara ve İstanbul’dan binlerce kişiyi ağırlıyor.
Düzce’de suyunu 120 metre yükseklikten doğal bir coşkuyla toprakla buluşturan Güzeldere Şelalesi, Abant yol ayrımında "Tabiat Anıtı" olarak koruma altına alınan Samandere Şelalesi, Eftani Gölü Kuş Cenneti yolundaki Aydınpınar ile birbiri ardına sıralanan 5 şelale, Akçakoca ilçesi yakınlarındaki Aktaş, Yığılca ilçesindeki Saklıkent Şelalesi, Düzce’yi adeta "şelaleler kenti" haline getiriyor.
ÇORUM’DA ÖREN YERLERİ GEZİLEBİLİRAnadolu’da yaşamış ve medeniyet kurmuş Hititlerle ilgili bilgi edinmek ve yaşadıkları yerleri görmek isteyenler, Çorum’daki ören yerlerini ziyaret edebilir.
Eski doğunun büyük güçlerinden Hititlerin başkenti Hattuşa, Ankara’ya 194 kilometre uzaklıktaki Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunuyor. Hititlerin dini tören ve sanat merkezi olan Alacahöyük ise Ankara’ya 160 kilometre uzaklıkta. Çorum’un Ortaköy ilçesinde ise Hititlerin siyasi ve askeri kenti Şapinuva var.
Çankırı merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Tuz Mağarası ile Ilgaz ilçesindeki İndağı Kaya Mezarları, görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.
TARİH MERAKLILARINAFrigya uygarlığının başkenti, ünlü Gordion şehrinin kalıntıları, Ankara-Eskişehir kara yolunun yakınında, Sakarya ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde, Ankara’dan 90 kilometre uzaklıkta, Yassıhöyük köyünde bulunuyor.
Ahlatlıbel, Ankara’nın 14 kilometre güneybatısında eski Haymana yolunda bulunuyor. Ankara’ya çok yakın olan bu Eski Tunç Çağı yerleşimi, Anadolu’nun önemli tarihi yerlerinden biri.
Ankara’nın 5 kilometre kuzeyinde, Çubuk Çayı kıyısında bulunan Etiyokuşu’ndaki kazı, Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu tarafından 1937 yılında Türk Tarih Kurumu adına yapılmış. En alt katta Eski Taş Devri’ne ait aletler bulunmuş. Onun üstündeki katta Eski Tunç Çağı kültürü Ahlatlıbel kültürü ile benzerlik gösteriyor. En üst katta ise çeşitli devirlere ait büyük bir sarayın kalıntılarına rastlanmıştır.
Bitik Höyüğü, Ankara’nın 42 kilometre kuzeybatısında yukarıdan aşağıya doğru MÖ 5. yüzyılda başlayan Eski Tunç Çağı yerleşimi ortaya çıkarılmıştır.
Ankara’nın 60 kilometre güneybatısında, yanında akmakta olan Babayakup Deresi’nin tabanından 60 metre yüksekte olan tepe, uzun süren bir yerleşmeye sahne olmuştur. Tepeye buradaki eski yıkık duvarlar nedeniyle Gavurkale adı verilmiştir.
Beypazarı yine bayramın gözdesiBAŞKENT’in tarihi konaklarıyla ünlü ilçesi Beypazarı’nda, tarihi konak, pansiyon ve otellerin bayram tatili dolayısıyla tamamen dolduğu bildirildi.
Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş, özel günlerde Beypazarı’nın yoğun bir kalabalığa sahne olduğunu belirterek, "Anadolu kasabası olan ve geleneklerini sürdüren ilçemizde bulunmaktan son derece mutlu olduklarını bizlere bildiriyorlar. Bayram tatilinde ilçemizi tercih edenleri açıkta bırakmadık, belediye olarak her türlü desteği kendilerine sağladık. Kurban Bayramı tatili süresince tesislerdeki doluluk oranı yüzde yüzlere çıktı. Bu denli tercih edilmesi bizleri mutlu ediyor" dedi.
İlçede yaklaşık bin 500 ailenin geçimini turizmden sağladığını aktaran Yavaş, şunları söyledi:
"Göreve geldiğimizde ilçede iki otel bulunurken, bugün 25’e yakın pansiyon, otel ve termal kaplıca ile bin 500 yatak bulunuyor. Daha önce yılda 2 bin 500 yerli ve yabancı turistin gezmeye geldiği Beypazarı, şimdi sadece cumartesi ve pazar günleri binlerce insanı ağırlıyor. Bu rakam giderek de artıyor. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda ilçemize yaklaşık 12 bin kişinin geldiğini tespit ettik." Konak Sahibi Kudret Göbüt de Beypazarı’na gelenleri konaklarında en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını belirterek, "Konaklamanın yanında, sabah kahvaltısı ve Osmanlı saray mutfağı tarzındaki akşam yemeklerimizle müşterilerimize hizmet veriyoruz" dedi.
ABANT TABİAT PARKI TATİLCİLERİ BEKLİYORDoğal güzellikleriyle ünlü Bolu’daki Abant Tabiat Parkı, her mevsim çok sayıda tatilcinin ilgisini çekiyor.
Ankara’ya yaklaşık 230 kilometre uzaklıktaki Abant Tabiat Parkı’na gelenler, göl kenarında yürüyüş yapıp faytona binerek tatilin keyfini çıkarıyor. Dört mevsim ayrı güzelliği olan çam ormanlarıyla kaplı Abant Gölü, tatilini doğayla baş başa geçirmek isteyenlere eşsiz fırsatlar sunuyor Bayram tatilini Abant’ta geçirmek isteyenler için gölün etrafında oteller ve restoranlar bulunuyor.
OKSİJEN DEPOSU KIZILCAHAMAMAnkara’ya 75 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam, başkentin "oksijen deposu" olarak biliniyor.
İlçedeki Soğuksu Milli Parkı ve çok sayıda termal tesis, bayram tatilini değerlendirmek isteyenleri bekliyor.
Milli Park’ta 800 hektar sarı çam, kara çam ve Köknar ormanı bulunuyor. Çok sayıda yaban hayvanın yaşadığı milli park, yaklaşık 35 kuş cinsine ev sahipliği yapıyor. Milli parkta, soyu tükenmekte olduğu için korumaya alınmış kara akbabayı da görmek mümkün.