Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi’nin BELMEK ve BELTEK kurslarında 20 yılda 386 bin kişiye eğitim verilerek, büyük bir başarıya imza atıldı.
Büyükşehir Belediye Meclisi Eğitim-Kültür-Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından hazırlanan ve Ankara’da “hayat boyu öğrenme” faaliyetlerinin incelenmesi amacıyla hazırlanan raporda, Büyükşehir Belediyesi’nce toplumun tüm kesimlerine yönelik açılan kurslarla ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi. Büyükşehir Belediye Meclisi Eğitim-Kültür-Gençlik ve Spor Komisyonu’nun hazırladığı raporda; 1995 yılından itibaren Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Gazi Üniversitesi ile işbirliği yaparak açtığı BELTEK teknik eğitim kurslarında ise kent halkının bilgi ve beceri sahibi yapılması, kentsel bütünleşmenin sağlanması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaç duyduğu kent ve meslek standartlarına uygun insan gücünün yetiştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
386 BİN 762 KİŞİ YARARLANDI
Gazi Üniversitesi’nden 300’e yakın farklı branştaki öğretim elemanının verdiği BELTEK kurslarından, 1999 yılından 2015 yılına kadar 136 bin 402 kişi yararlanarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika aldı. “Bilgisayar, elektrik-elektronik, imalat-enerji sistemleri-otomotiv, matbaa, metalurji ve malzeme, ağaç işleri endüstrisi, inşaat, genel kurslar ve bilişim teknolojileri” ana branşlarında 3’er aylık dönemler ile 2’şer aylık hızlandırılmış BELTEK kurslarına, kadın-erkek toplumun bütün kesimleri katılabiliyor. Böylelikle BELMEK VE BELTEK’lerden kadın-erkek 386 bin 762 kişi yararlanarak meslek sahibi oldu.
417 usta öğretici
2014-2015 kurs döneminde BELMEK’lerde 417 usta öğreticiyle 6 ana merkez ve 151 kurs yerinde 31 branşta meslek edindirme ve el beceri kurslarının düzenlendiği ifade edilen raporda, kadınların eğitim gördüğü branşlar ise şöyle sıralandı: “Makine nakışı, el nakışı, sim sırma, iğne oyası, şiş dantel, tel kırma, dantel anglez, giyim, mefruşat, patcwork, trikotaj, yorganlama, ahşap boyama, kumaş boyama, ipek pentur, tezhip-hat, minyatür, ebru, çini, seramik, mozaik, rölyef, ahşap rölyef, taş bebek, takı tasarımı, gümüş işletmeciliği, turistik el sanatları, ev ekonomisi (yemek), resim, kilim ve el örgücülüğü.”