Tarladan pazara

Güncelleme Tarihi:

Tarladan pazara
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2017 16:07

Beypazarı’nda yaklaşık 14 bin kişi, havuç üretiminde istihdam ediliyor. 4 bin Suriyeli tarlalarda çalışıyor, bir işçi günlük 500 kilo havuç çıkarıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Beypazarı’nda, kışlık havuç hasadı başladı. 4 bini Suriyeli yaklaşık 14 bin kişinin çalıştığı ilçede, sabah erken saatlerde tarlaya ulaşan işçiler, havuç sökümü yapıyor. Beypazarı'nda 20 bin dekar havuç ekili alan bulunuyor.
Havuç çıkarma işinde 7 yıldır çalışan Fadime Tor, yaz aylarının sıcak olması kış aylarının ise soğuk olmasından dolayı havuç çıkarmanın zor olduğunu söylüyor. Hatice Pazarcık ise 10 yıldır havuç çıkarma işinde olduğunu ve kış aylarında erken saatte mesaiye başlamaları nedeniyle don olaylarının olduğunu bu yüzden ellerinin üşüdüğünü belirtiyor. Diğer bir kadın işçi Nuray Güneş ise, eşinin emekli olmasından dolayı ona destek çıktığını, çalışmaktan gurur duyduğunu ve insanların zorlukları yenerek bir yerlere gelebileceğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Beypazarı'nda üretilen havucu ihraç eden Kadir Turan, havucun tezgâhtaki yerini alma sürecini şöyle anlatıyor: “Tarladan kazılan havuçlar traktör veya kamyonlarla yıkama havuzuna geliyor. Yıkama havuzuna boşaltılmasının ardından makinelerle 20 dakika kadar yıkanıyor. Havuçların yıkanmasının ardından kalibre makinesinden geçiyor. Çıtır, iri ve tüketime sunulacak ürünler işçiler tarafından değerlendiriliyor. İşçilerimiz kasaya girecek olan havuçları boy boy ayırıyor, hallere gönderiyoruz. Yaklaşık olarak günde 20-25 ton havuç üretimimiz var." 

Tarladan pazara

Havuç 120 günde yetişiyor, işçiler tek tek elle söküyor. Günlük bir işçi yaklaşık 500 kilogram havuç söküyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!