Güncelleme Tarihi:
Kazanlı çiftçinin tarlasında bulduğu Roma dönemine ait bin 800 yıllık dev küp boş çıktı. Edinilen bilgiye göre, Kazan'ın Sancar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Bünyamin Zile (52), buğday tarlasına gübre saçarken tarlanın içinde bir göçük fark etti. Önce bunun bir kuyu olabileceğini düşünen Zile, traktöründen inerek çukurun yanına gitti ve biraz araştırdıktan sonra yerin altına gömülü ve ağzı yassı taşlarla kapalı büyük bir küpün olduğunu fark etti. Zile, küpe hiç dokunmadan yetkililere haber verdi. Tarlaya gelen jandarma küpün kapağını açtı ve içinin boş olduğunu gördü. Tarihi eser olması nedeniyle küpün uzmanlar tarafından çıkartılmasına karar verildi.
MÜZE BAHÇESİNDE SERGİLENİYOR
Ertesi gün Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden gelen yetkililer, iş makinesinin da yardımıyla küpü bulunduğu yerden çıkarttı. Burada yapılan incelemede küpün, bin 800 yıl öncesine ait Roma döneminde erzak deposu olarak kullanılan ve Pithos adı verilen antik küp olduğu belirlendi. 1,60 metre yüksekliğindeki küpün ağız genişlik çapı ise 56 santimetre ölçüldü.
Bünyamin Zile, "Eğer ben bu küpün kapağını açarsam kendimi kirlenmiş, hırsız ve adi bir insan olarak görürüm. Ömür boyu bu duygulardan kurtulamam. Alnımda bir leke olarak kalır diye düşündüm ve küpün kapağını açmadan yetkililere haber verdim. Gelip, onlar açtı" diye konuştu. Antik küp, incelemenin ardından Kazan Belediyesi Satıkadın Müzesi'nin bahçesinde sergilenmeye başladı.