Tarihimizi anlatan muhteşem gösteri

Güncelleme Tarihi:

Tarihimizi anlatan muhteşem gösteri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2010 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı, Devlet Halk Dansları topluluğu, “Yaza Merhaba Açıkhava Konserleri” kapsamında, Cermodern’de Ankaralılarla buluştu. “Türkler” isimli gösteriyi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve eşi Gülten Günay da izledi.

Haberin Devamı

Kahramanlıklarla dolu, Hun, Göktürk, Uygur, Türk boyları ve devletleri, Büyük Selçuklu, Osmanlı ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin dans ve müzikle anlatıldığı gösteride Devlet Halk Dansları Topluluğu sanatçıları sahne aldı. Gösteriyi izlemeye gelenler arasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve eşi Gülten Günay da vardı. Ücretsiz izlenebilen “Türkler” isimli gösteri, başkentlilerden büyük ilgi gördü. Konser alanı, binlerce Ankaralı ile doldu.
Klasik halk oyunları
Gösterinin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, gösterinin daha önce provasını da izlediğini belirterek, “Gösteri, ilk kez açık havada yapıldı. Şimdi çok daha iyi olmuş, güzel bir gösteri” değerlendirmesinde bulundu. Gösterinin Mustafa Erdoğan’ın projesine benzediği yönündeki sözler üzerine Bakan Günay, “Bunlar tabi birbirinden etkileniyorlar. Bu doğal. Bizim de halk dansları topluluğumuz, bildiğimiz klasik halk oyunlarının ötesinde artık konulu çalışmalar yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Her şeyi ile yoğun emek harcanmış

Bakan Günay, “Bu bir başlangıç, bir deneme. Biraz daha işlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama Eylül’de, Ekim’de sanıyorum ki çok daha özgüvenle çıkarabileceğimiz bir olgunluğa erişmiş olacak. Gerek müzik, gerekse koreografi konusunda çok yoğun bir emek var. Gelişmekte olan bir proje, tebrik ediyorum” diye konuştu. “Türkler” dans gösterisinin müzik, beste ve düzenlemelerini 1453 Sultanlar Aşkına, Aşkı Hürrem gibi albümlerinin yaratıcısı Can Atilla gerçekleştirdi.
Görkemli sanatsal anlatım
Eser, Türklerin tarih sahnesine ilk çıkışlarından başlayarak Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, diğer Türk boyları ve devletleri, Büyük Selçuklular, Osmanlılar ve genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ürettiği kültürel mirası, dans ve müzikle anlatıyor. İlk gösterimi, 12 Haziran 2010 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen “Türkler”, Türk tarihinin heyecan dolu yolculuğunu, görkemli bir sanatsal anlatımla önümüzdeki günlere bırakmak için hazırlandı.

Toplam 70 kişilik bir kadro ile sahnelendi

“Türkler” dans gösterisinde, kültürün aktarılmasında önemli bir rolü olan şiir, müzik, halk dansları ve kültürel miras kapsamında değerlendirilebilecek türlü anlatım metotlarının yaşatılması, tanıtılması, sevdirilmesi, korunması ve sonraki nesillere aktarılması amaçlanıyor.  Sanat yönetmenliğini, Devlet Halk Dansları Genel Sanat Yönetmeni O. Kemal Sekmen’in üstlendiği eserin koreografisini, Dansın Sultanları gösterisinin yardımcı koreografı, Hürrem Sultan Müzikali’nin yazarı ve koreografı, topluluk sanatçısı Yıldız Çankaya yapıyor. Türklerin ışık tasarımları ise Can Tazebaş’a ait. Eser, 55’i dansçı, toplam 70 kişilik bir kadro ile sahnelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!