Burcu BİLGİN/AA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00
Atatürk’ün isteğiyle 1936 yılında kurulan Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı her alanda yetiştirdiği çok sayıda sanatçıyla ülkenin kültür ve sanat hayatına damgasını vuruyor.
Muammer Sun, Nevit Kodallı, Cüneyt Gökçer, Yıldız Kenter, Fazıl Say, Mehmet Ali Erbil, Sumru Yavrucuk gibi ünlü sanatçıları yetiştiren konservatuvarın 71. kuruluş yıldönümü, yarın Devlet Opera ve Balesi sanatçlıarının konseriyle kutlanacak.
ATATÜRK’ün isteği üzerine batı tarzında eğitim vermek üzere 1936 yılında kurulan ve 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlanan Devlet Konservatuvarı, 71 yaşına "merhaba" demeye hazırlanıyor. Konservatuvarın 71. kuruluş yıldönümü, Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının katılacağı konserle kutlanacak.
Kuruluşundan bu yana aralarında Muammer Sun, Nevit Kodallı gibi ünlü bestecilerin yanı sıra Cüneyt Gökçer, Yıldız Kenter, Mehmet Ali Erbil, Fazıl Say, Sumru Yavrucuk ve Çetin Tekindor’un da bulunduğu çok sayıda mezun vererek Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumları arasına giren HÜ Devlet Konservatuvarı, 71. kuruluş yıldönümünü kutlayacak.
Mamak Belediyesince düzenlenerek Mamak Kültür Merkezi ismi verilen eski konservatuvar binasındaki konserde, Ankara Devlet Opera ve Balesi Korosu ve Orkestrası izleyiciyle buluşacak.
Ücretsiz gerçekleştirilecek konserde, orkestrayı Şef Alessandro Cedrone yönetecek. Soprano Mehlika Karadeniz, Alto Zeynep Halvaşi, Tenor Arda Doğan ile Bas Özgür Savaş Gençtürk’ün sahne alacağı konserde, Vivaldi ile Mozart’ın yapıtları seslendirilecek.
TEMELİ 1924 YILINDA ATILDI Temeli, 1924 yılında müzik öğretmeni yetiştirilmesi amacıyla kurulan "Musiki Muallim Mektebi"ne dayanan konservatuvar, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin batı normlarında sanat eğitimi veren bir kuruma kavuşması amacıyla Atatürk’ün isteği üzerine kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nca 1934 yılında başlatılan sanat eğitimi alanına yönelik kapsamlı çalışmalar sonucunda, bünyesinde serbest müzik okulu (konservatuvar), öğretmen yetiştiren okul (Musiki Muallim Mektebi) ve tiyatro okulunun da yer almasına karar verilen konservatuvarın tiyatro ve opera bölümünü kurması için Almanya’dan Prof. Carl Ebert getirildi.
İlk etapta Musiki Muallim Mektebi bünyesinde eğitim veren konservatuvar, 1936 yılında eğitim öğretime başladı. 1938 yılında, müzik öğretmeni yetiştirilen bölümün Gazi Eğitim Enstitüsü’ne bağlanmasının ardından 1940 yılında konservatuvar yönetmeliği kabul edilerek yürürlüğe girdi. 1982 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim veren Ankara Devlet Konservatuvarı, aynı yıl Yüksek Öğrenim Kurumu kapsamına alınarak Hacettepe Üniversitesi’ne bağlandı. Türkiye’deki tüm sanat kurumlarının kaynağı niteliğindeki Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, sanat ve bilim alanındaki çalışmalarını Müzik, Müzikoloji ve Sahne Sanatları olmak üzere üç temel bölümde 8 ana sanat dalında yürütüyor.
Kimler geldi kimler geçtiHÜ Devlet Konservatuvarı’nın 71 yıllık tarihi boyunca mezun ettiği bazı sanatçılar şunlar: Kemal İlerici, Nevit Kodallı, Bülent Oran, Ferit Tüzün, Yıldırım Önül, Hikmet Şimşek, Kerim Afşar, Tijen Par, Filiz Ali, Raif Alnıaçık, Muammer Sun, Bozkurt Kuruç, Kartal Tibet, Cüneyt Gökçer, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Ayten Gökçer, Yücel Erten, Işıl Yücesoy, Çetin Tekindor, Ruhi Su, Atilla Olgaç, Rengim Gökmen, Sumru Yavrucuk, Burçin Büke, Sıdıka Özdil, İnci Özdil, Mahir Günşiray, Hülya Aksular, Mehmet Ali Erbil, Haluk Bilginer, Zuhal Olcay, Derya Baykal, Tarık Ünlüoğlu, İstemi Betil, Fazıl Say, Meriç Sümen, Işık Yenersu, Gürer Aykal, Alev Sezer, Lemi Bilgin, Tamer Levent ve Selçuk Yöntem.