Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Ankara’nın daha önce ‘Yıkmayın onarın’ manşetiyle gündeme getirdiği Hacıbayram Mahallesi’nde onarım ve restorasyon bekleyen tarihi Ankara konakları neredeyse tamamen yok oldu. Büyükşehir Belediyesi Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi kapsamında bölgede yıkım çalışmalarını sürdürürken Hacı Bayram Camii’nin alt kısmında korumasız bir şekilde kaderine terk edilen tarihi Ankara konakları birer birer tarihe karışıyor. Önceki gün Orta Sokak’ta henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangının ardından iki ahşap binanın da kül olmasıyla birlikte çevrede sadece ara sokaklarda bulunan birkaç tarihi Ankara konağı kaldı. Hacıbayram Mahallesi’nin bir tarafında yepyeni yapılar yükselirken, diğer yanda uyuşturucu ve fuhuş gibi olayların gölgesinde kaderine terk edilerek metruk kalan tarihi yapılar, teker teker kayboluyor.
‘YANAN KONAKLARDAN BİRİ UĞUR MUMCU’NUN EVİYDİ’
Mahalle sakinleri, geçtiğimiz yıl yetkililere seslenerek, “Ankara’nın toplumsal belleği niteliğindeki yapılara sahip çıkılmalı. Restorasyon çalışmaları ‘yık yeniden yap’ olmamalı” çağrısında bulunmuştu. Ancak mahallelinin yaptığı çağrılar karşılıksız kaldı. Tarihi Ankara konakları birer birer yanarak ve çökerek tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Mahalle sakinlerinden Mehmet Arabacı, tarihi evlerin korunmasını isterken yangın sonucu yok olduğunu belirterek, “Bölgede neredeyse tarihi konak kalmadı. Sokak aralarında 1-2 tane harabe var, diğerleri yok oldu. Önceki gün yanan evlerden biri de araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu’nun oturduğu ev” diye konuştu.
‘YANGINI TİNERCİLER ÇIKARDI’ İDDİASI
Hacıbayram’da önceki gün Orta Sokak’ta bulunan ahşap binada, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede bitişiğinde bulunan ve Yüksel Erdoğan ile eşinin yaşadığı ahşap evi da sardı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını uzun süren çalışmalar sonucunda söndürebildi. Erdoğan, camdan baktığında yan binada alevleri gördüğünü belirterek, yangını boş binaya girip çıkan tinercilerin çıkardığını iddia etti.
Bölgede ayakta kalan harebe şekildeki son yapılardan birisi de Kastamonu Otel. Mahalleli Mehmet Arabacı, “Burası Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki dönem sağlık ocağı olarak hizmet verdi” diye konuştu.