Yasemin KALYONCUOĞLU/AA - FOTOĞRAF: Ali BALIKÇI/AA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2021 00:06
Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda, ‘tarihi eser doktoru’ gibi hizmet veren restoratör ve konservatörler, tarihi eserlerin bakım ve yenileme çalışmalarını gerçekleştiriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki restoratör ve konservatörler, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan eserlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla müzelerin envanterine kayıtlı on binlerce eserin bakım-onarımını bilimsel kriterlere uygun yapıyor. Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Cengiz Özduygulu, 26 restöratör ve konservatörün yanı sıra 4 analiz çalışanıyla hizmet verdiklerini söyledi. Özduygulu, “Laboratuvarımızın bir özelliği de bölge laboratuvarı olması. Toplamda 12 il, bizim sorumluluk alanımızda. Bilgi ve tecrübelerimizden dolayı, tüm Türkiye’den, ihtiyaç duyulduğunda eski eserleri misafir etmekte ve restorasyonunu yapmaktayız” dedi.
HER ESERE ÖZEL KARTRestorasyonun onarımla alakalı çalışmaları, konservasyonun ise eseri koruma amaçlı teknikleri içerdiğini anlatan Özduygulu, bir eserin niteliğinin, çalışma tekniğini ve süresini belirlediğini vurguladı. Kazı alanlarından çıkan eserlere hastanelerdeki hasta dosyalarına benzer kartlar oluşturduklarını söyleyen Özduygulu, “Kartlar eserin o anki durumunu belgeliyor. Kartlarda fotoğraflar ve detaylı bilgiler yer alıyor, belgeleme işlemleri için çeşitli analizler yapıyoruz. Bizim yaptığımız işler bilgi, tecrübe ve beceri gerektiren işler” diye konuştu.
Atatürk’ün kullandığı işli kumaş ve kağıt detayların olduğu ahşap giyinme paravanının restorasyonu da titizlikle sürdürülüyor.Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait belgeler ile farklı dönemlere ait çinilerin de restorasyon ve konservasyonu yapılıyor.Kayseri Kültepe kazılarından çıkarılan, Eski Tunç dönemine ait dünyaca ünlü idoller de laboratuvarda titizlikle temizlenip sağlamlaştırılıyor.