Cengizhan ÇATAL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2008 00:00
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Haymana’da Eski Tunç ve Roma dönemlerine ev sahipliği yapan bir arazide içme suyu fabrikasının kurulduğu iddiasını TBBM’ye taşıdı. Bingöl, "tarihi zenginliklerin üzerine rant için fabrika kurma çabaları var" dedi.
HAYMANA’NIN Büyükyağcı Köyü’nde içme suyu kurulmak istenen arazinin, Eski Tunç ve Roma dönemlerine ev sahipliği yapan, tarihi açıdan da büyük öneme sahip bir alan olduğunu ifade eden CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yanıtlanması istenen soru önergesinde Bingöl şunları kaydetti:
AÇIKLAMARDA ÇELİŞKİ VAR
"Bu tür tarihi değerler ülkemizin kültür turizmi açısından ve ekonomiye yaratabileceği katkılar açısından da son derece büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede; Köy sakinlerince dile getirilen, Valilik ve Müze Müdürlüğü’nce gönderilen, bölgenin sit alanı olmasına yönelik ’inşaat faaliyetlerinin ivedi olarak durdurulması’ ile ilgili kararının zamanında yerine getirilmediği ve tarihi alanın tahrip edildiği iddiası doğru mudur? Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bölgenin sit alanı olup olmadığı yönündeki çelişen kararlarından hangisi doğru olarak kabul edilecektir?
TEDBİRLER ALINDI MI?
Köy sakinlerinin konu ile ilgili olarak defalarca çeşitli kamu kuruluşlarına başvurdukları fakat başvurularına herhangi bir yanıt alamadıkları iddiası doğru mudur? Bu başvurulara yanıt verilmemesinden kimler sorumludur? Sorumlular hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılması düşünülmekte midir? Bölgenin daha fazla tahrip olmasını engellemek için bir an evvel ne gibi tedbirler alınabilir?
İddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Seğmen Su Madencilik A.Ş. yetkilisi Erdal Korkmaz inşaat çalışması süren alanda hiçbir tarihi kalıntının bulunmadığı savunarak ve şöyle konuşmuştu:
"Köy halkından muhtar muhalifi olan kişiler arazilerinin sulanamayacağı iddiasıyla bir takım şikayetlerde bulundular. Ancak, gerek ilgili bakanlıklar gerekse İl Özel İdare Müdürlüğü gerekli araştırmalarını yaptıktan sonra muhtarlıkla yapılan sözleşmeyi iptal ederek 3 yıllığına kiraya verdi. Arazinin sulanması için geri kalan bu su da yetecektir. Bu yatırımla hem köyle hem de devlet kazanacak. Yıllık 225 bin YTL kira bedeli ödenecek ve günlük 250 ton su işlenerek satılacaktır."