Tarife komisyonda tartışma Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Tarife komisyonda tartışma Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2021 01:14

ABB Meclisi’nce komisyona gönderilen ABB’nin kademeli tarife teklifi, Meclis’in ocak ayı son oturumunda gündemdeydi. Yüzde 80’lik zammı eleştiren AK Parti Grubu, “Kademeli tarifeye evet diyoruz, fahiş zamma hayır diyoruz” dedi. CHP grubunun yanıtı ise, “Burada önemli olan suyu verimli kullanmak. Bunu sadece zam meselesi diye dile getirmek yanlıştır” oldu.

Haberin Devamı

Tarife komisyonda tartışma Meclis’te
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin önceki gün yapılan ocak ayı son oturumunda ABB tarafından Meclis’e sunulan, görüşülmesi için Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’na sevk edilen kademeli tarife uygulamasının tartışması vardı. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın su faturalarının 10 metreküpe kadar birinci, 10-15 metreküp arasının ikinci, 15 metreküp üzerine de üçüncü kademe olarak ücretlendirilmesini teklif ettiğine dikkat çeken AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, sosyal yardım alan ailelere 10 metreküpe kadar su tüketim bedelinin metreküp fiyatının 1 lira olması önerisini desteklediklerini, gazi, dul, yetim ve engellilerle birlikte öğrencilerin de aynı uygulamadan yararlanmasını önerdiklerini açıkladı. İkinci kademede yüzde 50, üçüncü kademede ise yüzde 80 zamlı ücret önerildiğini belirten Köse, özetle şunları söyledi: 

Tarife komisyonda tartışma Meclis’te


KANDIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

“Sayın Yavaş ‘Büyükşehir bütçesi iyi yönetilirse bütün projeler yapılır’ demişti. ABB’ye 3 milyar TL borçlanma yetkisi verdik. Suya, yüzde 50-80 zam yapmak neyin nesi. 10 metreküp ile 15 metreküp arasındaki suya yüzde 50, 15 metreküpten fazla su kullananlara da yüzde 80 zam öneriyor Sayın Yavaş. ‘Kademe uygulayacağız’ deyip ‘istatistiklere göre şöyle böyle’ diyerek milletimizin kandırılmasına izin vermeyeceğiz. ‘Su kaynakları yetmiyor’ diye bir şey söylemeyin. Ankara’nın yıllık su tüketimi 500 milyon metreküpe yakındır. Mevcut 9 barajımız, 400 milyon metreküpten fazla su sağlamaktadır.

KADEMELİYE EVET FAHİŞ ZAMMA HAYIR

Gerede suyu, yıllık yaklaşık 230 milyon metreküp su desteği vermektedir. Kızılırmak’la beraber yine 200 milyon metreküpe yakın su desteği sağlanmaktadır. Son bir kaç ayda kuraklık söz konusu, tasarrufu yine yapalım. Ankaralıların doğru bilgilendirilmesi lazım. 2 yıl geçti su kaynaklarımızı arttırmaya yönelik bir tane projeniz var mı? ‘Suyumuz azalıyor’ diyerek kimse yüzde 80’lik zammı savunamaz. AK Parti olarak her zaman milletimizin yanındayız. Yalan yanlış bilgilerle kamuoyunun aldatılmasına izin vermeyeceğiz. Takdir milletimizindir. Kademeli tarifeye evet diyoruz fahiş zamma hayır diyoruz.”

Tarife komisyonda tartışma Meclis’te


AKLIMIZLA BÖYLE DALGA GEÇMEYİN

‘Kademeli tarifeden yüzde 70 etkilenmeyecek’ rakamının gerçeği yansıtmadığını savunan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ise şu eleştirileri yaptı: “Bize gelen kademeli tarife yazısında ‘yüzde 70’i etkilenmeyecek ama 2019’daki su kullanım karakteristiklerini sürdürdükleri sürece’ deniliyor. 2020 ile pandemi geldi memlekete. Herkese ‘evinize gidin’ dendi. İnsanların evlerde su kullanım ücretleri arttı. 2019’un yüzde 70’lik baremiyle, 2020’yi atlayarak 2021’de insanları cezalandırmayın. Aklımızla da böyle dalga geçmeyin.

TASARRUFU İHTİYAÇTAN YAPAMAZSINIZ

ASKİ’nin bütçesine bakın hâlâ yatırım bütçesini kullanmamışsınız. Yatırımlarınızı yapıyorsanız, vatandaşın cebinden yapmayın oyladığımız bütçenizden yapın. İsraf dediğimiz hadise ihtiyaç için kullandığımız bir şeyde değildir. Tasarrufu da ihtiyaçtan yapamazsınız. Siz zam yaptınız diye, insanlar elini mi yıkamayacak, duş mu almayacak? Siz geldiğinizde Halk Ekmek 70 kuruştu, bugün 1 lira 25 kuruş. Siz bu zammı tasarruf yapılsın, insanlar ekmek yemesin diye mi yaptınız. Bunu değerlendirirken komisyonda hep beraber bir değerlendirelim. Verileri de güncelleyelim, gerçekten kim etkileniyor bulalım.

Tarife komisyonda tartışma Meclis’te


BURADA ÖNEMLİ OLAN SUYU VERİMLİ KULLANMAK

Haberin Devamı

Kademeli tarifeden doğan fiyat farkından yüzde 75’lik abone kesiminin etkilenmeyeceği bilgisini veren CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise eleştirileri şöyle yanıtladı: “0 ile 10 metreküp arasında kullanan abone sayısı, toplam abonenin yüzde 75’i. Yüzde 75’i doğacak olan fiyat farklarından etkilenmeyecek. Su sıkıntısı yaşadığımız günlerde keyfi olarak ‘benim param var’ diyerek su tüketimi yapanlar varsa, bunun önüne geçmek için yapılan bir uygulama bu. Bunu durup dururken yüzde 80’lere ulaşan bir zam gibi düşünmemek lazım. Sosyal yardım alan 160 bin aile var. 160 bin aile 1 TL’ye su kullanacak. Öğrencilere, gazi, dul ve yetimlere 10 metreküpün altında kullanınca yüzde 50 indirim zaten var. Suyun getirilebilmesi, yatırımların yapılabilmesi için de kaynaklara ihtiyaç var. Keşke imkânlar olsa da tamamına indirim yapılsa. Bu fiyat farkları normal suyunu kullanan 4-5 kişilik bir aileyi etkileyecek fiyatlar değil. Ama adam, bin metre bahçe yapmış onu suluyor. Normal evinde 5-10 metreküp su harcayan damlatarak kullananla, aynı parayı ödüyor. 18 yaş altı engellisi bulunan ailelere de yüzde 50 indirim yapılıyor. Komisyonda arkadaşlarımız bunu en iyi şekilde değerlendireceklerdir. Burada önemli olan suyu verimli kullanmak. Bunu sadece zam meselesi diye dile getirmek yanlıştır.”

Tarife komisyonda tartışma Meclis’te


TASARRUFLU KULLANAN NİYE SIKINTIYI ÇEKSİN

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de, “Kademeli suda ‘tasarruf edin’ deniliyor. Fazla su kullanan fazla ödesin, tasarrufa yönlendirelim diyoruz. Gazilerimizden, şehit ailelerimizden imkânımız varsa hiç para almayalım. Adam arabasını yıkıyorsa, bahçesini suluyorsa, günde 30 ton kullanıyorsa, Sincan’daki, Pursaklar’daki hacı amcamız abdestini alırken tasarruflu kullanıyorsa niye sıkıntıyı amcamız çeksin” dedi.

ABB’NİN KADEMELİ TEKLİFİ BÖYLE

Haberin Devamı

Ankara’da şu an konut aboneliklerinde suyun metreküp fiyatı atık su da eklendiğinde KDV hariç 5 TL. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın imzasıyla Meclis’e sunulan kademeli tarife teklifi ise şöyle:
*Sosyal yardım alan ailelere suyun metreküp birim fiyatı 1 TL’ye indirilecek.
*10 metreküp ve üzeri su kullanan aboneler metreküp başına 7.5 TL ödeyecek.
*15 metreküp ve üzeri tüketim yapan aboneler metreküpüne 9 TL ödeyecek.

İMAMLARIN MAAŞI ‘SEHVEN’ DÜŞMÜŞ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde AK Parti Meclis Üyesi Sinan Burhan’ın Meclis’te Belpa AŞ’de taziyelere giderek görev yapan 8 imamın maaşlarının neden düşürüldüğü sorusuna CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Sehven maaşlarında 200’er lira bir düşme olmuş. Düşmeler düzeltildi. Bu yanlışlığı yapanlarla ilgili de soruşturma başlatıldı” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!