Tapu düzeldi, sıra polise etik eğitime geldi

Güncelleme Tarihi:

Tapu düzeldi, sıra polise etik eğitime geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2011 00:00

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bilal Eryılmaz, kamudaki “etik kültürü” geliştirme çalışmalarının sonucunda, tapu dairelerinde gözle görülür iyileşme sağlandığını söyledi.

POLİSTE etik eğitime başlandığını, en çok şikayetin geldiği belediyelere yönelik de kapsamlı bir eğitim projesi için kolların sıvandığını belirten Eryılmaz, Hürriyet’e şu açıklamalarda bulundu:
2007-2009 yılları arasında, Avrupa Konseyi ile birlikte yolsuzlukla mücadelede etik adı altında bir proje yürüttük. Kamuoyunda rüşvet ve yolsuzluğun olduğu algısına sahip tapu, trafik, gümrükler, belediyelerdeki imar uygulamaları gibi 10 hassas sektörü inceledik. Alt düzey personelin üst düzeye göre kendilerini daha etik gördüklerini gözledik. Yeni personel kendini daha etik görüyor.

Tapu daireleri düzeldi

Daha çok da tapuyu mercek altına aldık. Hem mülakat, hem anket yaptık. Bütün bu çalışmalar tapu idaresini motive etti, gözle görülür bir iyileşme oldu. Yine polisle ilgili çok yakın çalışmamız var. Polis teşkilatına kendi içinde etik eğitim verecek 200’ün üzerinde eleman yetiştirildi. Bu polisler etik açıdan meslektaşlarını eğitecek, süreç devam ediyor orada.

Etik şikayet rekortmeni

En çok etik davranış ihlali potansiyeli olan alanlardan biri de belediyeler. Zaten en çok müracaat da belediye başkanlarıyla ilgili geliyor. Daha çok da imar ve personel istidamıyla ilgili. Marmara Belediyeler Birliği ile etik eğitim projesi başlattık. İçişleri Bakanlığıyla ilgili de Avrupa Konseyi ile onaylanmış ancak yürütülmesi kasıma bırakılmış bir proje var, etik kültürü geliştirmek diye. Orada da bir adım atıp, İçişleri aracılığıyla belediyelerin eğitimini sağlayacağız.

Belediyedeki etik boşluk

Belediye Meclis üyelerinin etik davranış ilkeleri adında bir kodlarının olmadığını gördük. Bu konuda bir düzenleme yok. Şimdi biz bu seçilmişlerle ilgili etik kodlar yani etik yönetmelikler hazırlamaya çalışıyoruz. Belediyelerde, meclis üyeleriyle birlikte etik advranışı geliştirmek gerekiyor, orada bir boşluk var, İçişleri Bakanlığıyla birlikte o boşluğu dolduracağız.

Kamuda hediye azaldı

Biz sonuçta 4. Murat vari şekilde büyük cezalarla falan değil, eğitimle, bilinçlendirme ile topyekün bir çalışma ile bunu yürütmek durumundayız. Aslında birçok alanda mesafe de aldık. Örneğin hediyeler konusunda. Bazı bakanlar, bakanlık girişindeki elemanlarına yılbaşlarında gelen hediyelerin binaya girişine izin vermemeleri talimatını verdi. Kamuda hediyeler konusunda azalma olduğunu söyleyebilirim.

Annem duyarsa ne der

Sonuçta, etik davranış konusu sadece bizim değil tüm kamu görevlilerinin işidir. Bunu bütün kamu kurumlarına yaymak gerekiyor. Kendiliğinden etik davranmayı özendirmek istiyoruz. Etik sonuçta manevi, vicdani bir duygudur. Hesap verebilirlik dışsal bir şeydir, ama etik, “bu olayı annem duyarsa ne der acaba, ben bunu vicdanıma nasıl anlatırım” diye vicdan azabı duymaması bakımından vicdani sorumlulukları da beraberinde getiren bir olaydır. Bir ara etik davranışı ödüllendirmeyi düşündük ama sonra vazgeçtik. Çünkü, etik davranışın mumla aranır bir davranış olmaması, herkesin etik davranması gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!