Eray GÖRGÜLÜ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 00:00
Ulusal Kanser Danışma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Nurullah Zengin, bu yıl 83 milyon kilo tütün ithal edildiğini ve bunların çoğunun GDO’lu tütün üretimi yapılan ülkelerden gerçekleştirildiğini açıkladı.
ULUSAL Kanser Danışma Kurulu, geçen haftasonu Ankara’da toplandı. Kurul’da alınan kararları Ankara Hürriyet’e açıklayan Zengin, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun yedinci üyesi atanmadığı için son iki yıldır denetimler ve satış noktaları reklamları ile ilgili kararların alınamadığına dikkat çekti. Zengin, “TAPDK’nın sigara firmalarının etkilerinden uzak olarak yeniden yapılandırılması gerekiyor” vurgusunu da yaptı.
Erken yürürlüğe girsin
Zengin, “Kurul olarak tütün kanunundaki yeni düzenlemelerden, sigara paketlerinin tütünün zararlarını gösteren resimlerle satılmasını mecburi hale getirilmesi uygulamasının, 1 Ocak 2010’dan önce yürürlüğe girmesin istedik” dedi.
Ulusal kanser politikası
Zengin, 2005 yılında Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan kurulun, Ulusal Kanser Politikasının oluşumunda bilimsel katlı vermeyi amaçladığını belirtti. Zengin, “Kanser kayıtçılığından kanser tedavisine, kanserin erken tanısından neden olduğu psikososyal sorunlara kadar kanserin tüm yönlerini ele alacak şekilde bilimsel kurullar oluşturulduğunu kaydetti.
Kanser ikinci sırada
Zengin, “Halen ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde kanser ikinci sırada ölüm nedeni. Önümüzdeki 15?20 yılda ilk sırada yer alması bekleniyor. Kanser sıklığının zaman içinde arttığı bir gerçek; psikososyal ve ekonomik bedeli de her geçen gün artıyor. Kanserle mücadelede ülkemiz şartlarına uygun ve bilimsel tüm tedbirleri almak zorundayız” dedi.
Kanserden nasıl korunulur
Kanserden korunmak için temel kurallar olarak topluma yönelik de şu öneriler dile getirildi:
Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanmayın, kullanıyorsanız bırakın.
Günde en az 5 kez taze meyve ve sebze yiyin.
Yağ tüketimini azaltın, kırmızı eti haftada birden fazla tüketmeyin.
Alkol kullanımını sınırlandırın.
Şişmanlıktan kaçının.
Haftada en az 3 kez 30 dakika tempolu yürüyüş ya da benzeri egzersiz yapın.
Bölgenizdeki Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) başvurun ve önerilen tarama programlarına uyun.
Güneş ışığının dik olarak geldiği öğlen saatlerinde (saat 10-16 arası) güneş ışınından kaçının.
Çalıştığınız yerdeki ‘İş Sağlığı Kuralları’nı öğrenin ve uyun.
Anormal kanama, iyileşmeyen yara, yeni ortaya çıkan ya da büyüyen ben veya kitle fark ettiğinizde doktorunuza başvurun.
Sigara içilen ortamlardan uzak durun.