Tanıtımda sanatı ön plana çıkarmak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 00:00

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, TÜROFED olarak amaçlarının antik çağlardan bugüne öykülerin diyarı olan Anadolu’daki kültür, tarih, sanat birikimini temalarının elverdiği şekilde sahnelenebilir hale getirmek ve turizm amaçlı etkiler yaratacak şekilde sunulmasını sağlamak olduğunu söylüyor.

Soru: Anadolu’nun zenginlik kaynağı olan sanat, kültür ve tarihi potansiyelin turizmle değerlendirilmesini amaçlayan çalışmaların yoğunluk kazandığı bu dönemde, müziğin tanıtımda kullanılması konusundaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Nihal AYGÜN
Yanıt: Müzik tüm dönemlerde, toplumlararası en etkin iletişim yöntemi olmuştur. Her tarz müzik dil problemi olmadan benimsenmekte, ait olduğu ülkenin motiflerini taşıması nedeniyle de izlenimlerin kazanımında etkili olmaktadır. 
İspanya’nın dünya çapında tanınmasını sağlayan parçalar, yıllar boyunca insanların dilinden düşmemiştir. Yine kentleri temsil eden müzik eserleri, taşıdıkları kültürel değerlerle dil ve geleneklerin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktadır. 
Dünya Turizm Günü olan 27 Eylül’de İshakpaşa Sarayı’nda derneğimizin organizasyonuyla sahnelenen Ağrı Dağı Efsanesi Operası, kültürümüzü oluşturan efsanelerin müzik aracılığı ile zenginleştirilmeleri halinde etkili birer tanıtım aracı olabileceğini bir kez daha göstermiş oldu.
UNESCO’nun ön plana çıkardığı uygulama kapsamında, tanıtımda kültürel unsurların kullanılması, maddi olmayan kültürel değerlerin yeniden kazanılmasında da mutlaka yarar sağlayacaktır. 
Bir ATİD etkinliği olan Ağrı Dağı Efsanesi Operası’nın sahnelenmesi, Bakanlıklarımız ile Ağrı Valiliği’nin de desteğiyle dünyada, özgün mekânında sergilenen operalar arasındaki yerini bir kez daha pekiştirmiştir. Yönetim Kurulumuz adına bu organizasyonda desteğini esirgemeyen basınımıza ve TV’lerimize teşekkürlerimi yinelemek isterim. Sanat’ın desteklenmesini bir uygarlık göstergesi olarak gören ATİD, bu etkinliği bir başlangıç olarak görmektedir. Anadolu’nun turizm potansiyelinin sanat’la tanıtımı yönünde önemli bir atılımı başlatan Derneğimizin bu açılımı artarak devam edecektir. 
Yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimizin güzel sanatlar bölümleri ve konservatuarları ile işbirliği halinde, yerel anlatılardan müzik eşliğinde sunulabilecek yeni eserler elde edilmesini özendirici yöntemler geliştirebilir. Özgün değerlerin kullanıldığı programlarla zenginleşen Festival programları da daha çekici ve zamanla uluslararası takvimlerde yer alacak hale gelebilir. Yörelerarası işbirliği de sağlandığında konaklama ve diğer imkânlar birlikte kullanılarak seyahat acentelerince zengin içerikli gezi seçenekleri sunulabilir. 
TÜROFED olarak amacımız, antik çağlardan bugüne öykülerin diyarı olan Anadolu’daki kültür, tarih, sanat birikimini temalarının elverdiği şekilde sahnelenebilir hale getirmek ve turizm amaçlı etkiler yaratacak şekilde sunulmasını sağlamaktır. Bu sunumların müzik eşliğinde gerçekleştirilmesi, değerli sanatçılarımızın sunumlara katacağı bir yorumdur. 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!