Taksiciler ‘VIP’ mağduru

Güncelleme Tarihi:

Taksiciler ‘VIP’ mağduru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2017 12:52

Ankaralı taksiciler, lüks şekilde dizayn edilen araçlarla VIP adı altında korsan taşımacılık yapıldığını söylüyor. Kazançlarının düştüğünü belirten taksici esnafı, yasal düzenleme yapılmasını ve denetimlerin artırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Ankara’daki taksiciler, kentte korsan taşımacılık yapan kişi ya da kurumların arttığını söylüyor.
Taksici esnafının iddiasına göre turizm taşımacılığı için gerekli izinleri bulunan bazı turizm firmaları ile şahıslar, taksi gibi taşımacılık yapıyor. Taşımacılıkta iç kısmı lüks şekilde dizayn edilen ve VIP adı verilen marka minibüsler kullanılıyor. VIP taşımacılık yapan şirket ya da şahıslar, mobil uygulamalar ve internet siteleri üzerinden iletişime geçiyor. Genelde uzun mesafe için tercih edilen VIP taşımacılık sisteminde araçlarda taksimetre olmadığı için ücret pazarlığı yolculuktan önce yapılıyor. VIP taşımacılığın en sık Esenboğa Havalimanı-kent merkezi güzergâhında yapıldığını ifade eden taksiciler, “Dünyanın en garip taksicisi, Ankara’dakiler. Sahibimiz yok. Daha önceleri bir korsan araç bile çalışamıyordu. Şimdi hiçbir şey yok, çünkü kimse müdahale etmiyor” diyor. VIP taşımacılık yüzünden kazançlarında düşüş olduğuna dikkat çeken taksiciler, bu konuda yasal düzenleme yapılmasını ve korsan taşımacılığa karşı denetimlerin artırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

İNTERNETTEN İLETİŞİME GEÇİYORLAR

* Kaşif Karadağ:
“Bizim 100 liraya müşteri götürdüğümüz yere 70 liraya yolcu taşıyorlar. Bunun bir denetimi yok. İnternette site açıyorsun, arabanı dört dörtlük yapıyorsun. Sonra pazarlığını yapıp yolcu taşıyorsun.”

FİŞ, FATURA YOK REKLAM TABELASI VAR

* Mehmet Yılmaz:

“Onlarda fiş, fatura yok. Çankaya bölgesinde ‘VIP 69 TL’ diye tabela yaptıranlar var. Herkes yapabiliyor. Adamın 3-4 taksisi var ama 10-11 tane de hususi araba alıp VIP’e çevirmiş. Havaalanına taşımacılık yapıyor. Biz de burada 3 saat sıra bekleyip, 10 liraya Kuğulu Park’a müşteri götürüyoruz.”

YARI FİYATINA TAŞIYORLAR

* Mustafa Beşer:

“En çok markalı minibüs tarzı arabalarla çalışıyorlar. Otelde çalışan müdürler bile 2-3 araba almış. Müşteriyle konuşup, taşımacılık yapıyor. Bazı turizm şirketleri de aynı arabaya 6 kişi alıyor, havaalanına 300 liraya götürüyor. Kişi başı 50 liraya geldiği için vatandaşın işine geliyor. Bizim araca 6 kişi almamız mümkün değil. Ya da pazarlık ediyorlar. Taksimetrenin 100 lira yazdığı yere 50-60 liraya götürüyorlar. Yersiz bir kazanç. Ben taksimetre vergisi ödüyorum. Devletin bunu önlemesi lazım.”

Haberin Devamı

CEMİYET ARKAMIZDA DURMUYUYOR

* Kenan Öztaş:

“Taksicinin emeğini, iş olanağını almaya çalışan bir sürü grup var. Bunlardan biri de transit taşımacılık yapan insanlar. Yasal hakkı olmadığı halde taksi gibi çalışıyorlar. Bu tür işlere karşı olmamıza rağmen cemiyet arkamızda durmuyor. Cemiyetin, belediye ve hükümetle elinden geldiği müddetçe taksici esnafını koruması lazım. Taksimetreyi kaydederken, fiş verirken, ya da aidat konusunda para almasını biliyorlar ama hakkımızı korumaya gelince bunu yapmıyorlar. Bu konuyu yasal yollardan cemiyet kanalıyla halletmemiz gerekirken hep cepten kaybetmeye mecbur kalıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!