Tahıl deposunda tarım, iflasın eşiğine geldi

Güncelleme Tarihi:

Tahıl deposunda tarım, iflasın eşiğine geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2014 01:29

Ülke çapında etkisini sürdüren kuraklık, Türkiye'nin önemli tahıl üretim bölgelerinden Polatlı'da da tarıma büyük darbe vurdu.

Haberin Devamı

Geç gelen yağışlar ekili alanlardaki ürünlerin yeniden toparlanmasına yetmedi. Bu nedenle Polatlı'da ekili alanlar çiftçiler tarafından yeniden sürüldü ve nadasa bırakıldı. Mevcut ekili alanlarda ise önemli ölçüde ürün kaybının meydana geldiği gözlendi.

REKOLTE 400 BİN TONDAN 200 BİN TONA İNECEK

Polatlı'da 1 milyon 100 bin dekarlık alanda buğday, 400 bin dekarlık alanda ise arpa olmak üzere toplamda 1 milyon 500 bin dekar hububat ekili tarla bulunuyor. İlçede her yıl hububat rekoltesi 400 ile 450 bin ton ile Türkiye üretiminin yüzde 2.5 kadarını karşılıyor. Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, bu yıl hububat rekoltesini 200 bin ton olarak öngördüklerini söyledi. İlçede kuraklık nedeniyle ürün kaybının en az yüzde 50 olduğunu, yer yer bu oranın yüzde 60'ı bulacağını belirten Köseoğlu, "Ben bu yaşıma kadar böyle bir yıl görmedim" dedi.

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN DESTEK ŞART

Tarımın sürdürülebilmesi için ekonomik desteğin şart olduğuna dikkat çeken Zekai Köseoğlu, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçların ertelenmesinin yeterli olmadığını vurguladı. Tohum, gübre, akaryakıt desteğinin sağlanması gerektiğini söyleyen Köseoğlu, "Sadece tarım değil, hayvansal kredi borçlarının da ertelenmesi gerekiyor. Çünkü ikisini birbirinden ayırmak özellikle Anadolu'da pek mümkün değil" dedi.

13 BİN ÇİFTÇİNİN 250 MİLYON LİRA BORCU VAR

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, odaya kayıtlı 13 bin çiftçi olduğunu söyledi. Sadece Ziraat Bankası'na olan çiftçi borç miktarının 150 milyon lira olduğunu söyleyen Köseoğlu, özel bankalardan alınan tarımsal kredi borçlarını da en az 100 milyon lira olarak tahmin ettiklerini, böylece Polatlı çiftçisinin toplamda 250 milyon lira borçlu olduğuna dikkat çekti.

ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİ

Zekai Köseoğlu, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri, özel bankalara olan tarımsal ve hayvansal borçların faizsiz olarak beş yıla yayılması gerektiğini, tarımın ancak bu şekilde sürdürülebileceğini vurguladı. Köseoğlu, ayrıca tarımsal enerji borçlarının da erteleme kapsamına alınmasını istediklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!