Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2007 00:00
Türkiye ile ABD arasındaki ikili anlaşmayla 1951 yılında kurulan Türk Amerikan Derneği (TAD), "isim benzerliği" sıkıntısı yaşıyor, TAD Genel Müdürü Dilek Dengizek, bazı kurumların bu durumu suiistimal etmesinden yakınırken, "Biz Amerikan Kültür olarak biliniyoruz ama o ayrı bir kurum. Bizimle alakası yok. Bu kuruma açtığım marka davası sonuçlanmak üzere. Bilirkişi heyetinin kararını bekliyoruz" dedi.
TÜRKİYE’nin ve Ankara’nın en eski ve köklü yabancı dil eğitimi veren kurumlarından Türk Amerikan Derneği (TAD), "isim benzerliği" sıkıntısı yaşıyor. Bazı kurumların isim benzerliğini art niyetli kullandığını belirten TAD Genel Müdürü Dilek Dengizek, "Biz Amerikan Kültür olarak biliniyoruz ama o ayrı bir kurum. Bizimle alakası yok" dedi.
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında yapılan ikili anlaşmayla 1951 yılında kurulan TAD, dil eğitiminde 56’ncı yaşını doldurdu. Kurucu üyeleri arasında zamanın Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri, Cemal Köprülü, Halide Edip Adıvar, ABD Ankara Büyükelçisi George Wadsworth, Robert Koleji Müdürü Floyd Black gibi isimlerin bulunduğu Türk-Amerikan Derneği, Türkiye’nin en köklü dil eğitimi veren kurumları arasında gösteriliyor.
Dilek Dengizek, kurum olarak en fazla kaygılandıkları konunun "isim benzerliği" olduğunu söyledi. İsim benzerliğinden kaynaklanan yanlış faaliyetlerin kendilerini zaman zaman zor durumda bıraktığını söyleyen Dengizek, bu konudaki hukuk mücadelelerinin sürdüğünü belirtti. Dengizek şunları söyledi:
"Resmi adımızın Türk Amerikan Derneği olmasına rağmen, kamuoyunda nedense Amerikan Kültür olarak biliniyoruz. Ankara’nın neresinden taksiye binerseniz binin ’Amerikan Kültür’ dediğiniz zaman buraya geliyor. Türk Amerikan Derneği dediğiniz zaman da dönüp, ’Amerikan Kültür mü?’ diye soruyorlar. Bir nevi Amerikan Kültür buranın tescilsiz markası oldu. İsim benzerliğinden faydalanmak isteyen bir takım kuruluşlar ortaya çıkınca, 2005 yılında Türk Amerikan Derneği olarak markamızı tescillettik. Bu kuruluşlar Amerikan Kültür ismiyle faaliyet gösteriyorlar ve bunların olumsuz faaliyetlerinden etkileniyoruz. Konuyla ilgili olarak Eskişehir’de marka iptal davası başlattık. En yakın zamanda bu konunun çözülmesini istiyoruz. Amerikan Kültür olarak bilinen yer aslında Türk Amerikan Derneği’dir. Biz Amerikan Kültür olarak biliniyoruz ama o ayrı bir kurum. Bizimle alakası yok."
Kurulduğu günden bu yana çok sayıda kişinin yolunun TAD’den geçtiğini ifade eden Dengizek, halen bakan, milletvekili ve devlet yönetiminin üst kademelerinden görev yapan pek çok kişinin buradan eğitim aldıklarını belirtti.
TAD’ın Cinnah Caddesi’nin sembol unsurlarından biri olduğunu belirten Dengizek, "Biz, İngilizce başta olmak üzere, İspanyolca ve Türkçe gibi kurslar veriyoruz. Bu kurslarımızı Türkiye çapında yaygınlaştırmak için girişimlerimizi sürüyor" dedi.